Alman Bakan Sabine Leutheusser Schnarrenberger, beraberindeki heyetle konteyner kente geldi. Heyet, burada Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Suphi Atan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Vali Süleyman Tapsız, Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser Schnarrenberger'e konteyner kent ile ilgili bilgiler verdi. Schnarrenberger, konteyner kenti çok merak ettiğini, büyük bir heyecanla buraya geldiğini söyledi.

Vali Tapsız, Türkiye'yi ve Kilis'i ziyaretlerinden dolayı Alman bakana teşekkür ettiğini belirterek, "Dünyanın gözünü çekmek için bu tür ziyaretleri bizler de önemsiyoruz. Kilis Öncüpınar konteyner kenti örnek bir kamptır. Her yönü ile küçük bir kasaba görünümündedir. Her türlü alt yapısı tamamlanmış, okullarıyla, sosyal tesisleriyle konteynerlere, hem donanım hem alt yapısıyla küçük bir kasaba diyebiliriz. Başbakanımızın talimatıyla kapımızı Suriyelilere sonunu kadar açtık. Hem konteyner kentte hem de Kilis'te kalan Suriyelilerin her türlü insanı yardımlarını karşılıyoruz" dedi.

Daha sonra Schnarrenberger'e yöresel yemekler ikram edildikten sonra tatlı olarak da Kilis katmeri ikram edildi. Yemekten sonra basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından yetkililerden brifing alan Schnarrenberger, yaptığı açıklamada Almanya Kızılhaç'ın Türk Kızılayı'na 200 bin avro değerinde 5 bin paket yardım yapılacağını, bu yardımların başlangıç olduğunu söyledi.

Alman Bakan Schnarrenberger, daha sonra ana okulu öğrencilerinin bulunduğu kreşleri de gezdi. Burada öğrencilerle sohbet eden Schnarrenberger, Türkçe ve Arapça şarkılar dinledi. Çocuklarla yakından ilgilenen Bakan Schnarrenberger, öğrencilere hediyeler verdi. Öğrencilerin eğitim gördüğü yeri görünce şaşıran Schnarrenberger, çeşitli espriler yaptı. Vali Tapsız'a Bakan Schnarrenberger, eğitime verdikleri destekten ötürü teşekkür etti. Daha sonra konteyner kenti gezerek Suriyeliler ile sohbet eden Schnarrenberger, Suriyeli kadınların el sanatları ile ilgili eğitim gördükleri merkezin açılışını yaptı. Suriyeli bayanların hazırladığı sergiyi gezen Schnarrenberger, duygulu anlar yaşadı.

Schnarrenberger yaptığı basın toplantısında, Almanya Federal Hükümeti'nin bakanı olarak bulunmaktan mutlu olduğunu dile getirerek, "İlk kez bir hükümet yetkilisi konteyner kenti ziyaret ediyor. İlk kez Kilis'i ziyaret ediyorum. Gördüğümden çok etkilendiğimi ifade etmek istiyorum. Gerçekten konteyner kentteki alt yapı ve imkanların çok iyi durumda olduğunu ifade etmek istiyorum. Biraz önce çocuklarla da bir araya geldim. Kreşte olsun, burada olsun, ana okulunda olsun, çocukların resim yaptıklarını, şarkı söylediklerini, etkinliklerde yer aldıklarını gördüm. Onların mutlu olduklarını görebiliyorum. Belki onlar zor şartlara rağmen kendilerine gelecek görme imkanına sahip oluyorlar. Bütün bu imkanlarla, onlar aileleri ile memleketlerini, ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar. Türkiye onlara kucak açtı. Buraya sığındılar, tüm bunların işaretlerinin verildiğini buradan vurgulamak istiyorum. Gerçekten Türk hükümeti önemli görevler üstlendi, hizmetler sunuyor. Şu an itibariyle Türkiye'nin kabul ettiği mülteci sayısının 109 bini bulduğunu öğrendim. Bu önemli bir rakam, takdir ettiğimi söylemek istiyorum. Konteyner kentte beklediklerimin üstünde sunulanların olduğunu gördüm. Çünkü burada 13 bin insan barınıyor. Çok sayıda çocuk var. Burada gördüğüm insanların huzur içerisinde yaşadıkları, kendi özel yaşantılarını, kendi özel alanlarını yaratarak güven içerisinde bir yaşam sürdüklerini gördüm" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, basın mensuplarının Almanya'daki Deniz Feneri ile ilgili soruşturmanın akıbetini sorması üzerine Bakan Schnarrenberger, "Bu özel bir dava biliyorsunuz. Almanya'da yürütülen davayla ilgili olarak belirli hükümler verildi. Fakat soruşturma da devam ediyor" dedi.



İHA