Anayasa değişikliğinin iptali davasına ilişkin rapor tamamlanuıum mahkeme üyelerine dağıtıldı. Raportör, Anayasa paketinin iptal başvurusunun reddini istedi. Gerekçe olarak "yasalaşma süreci tamamlanmaması" gösterildi.

Raportör iptal isteminin reddi yönünde görüş bildirdi ama bu görüş Anayasa Mahkemesi üyeleri için bağlayıcı değil. Raporun sunulmasının ardından gözler Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a çevrildi. Mahkeme, Kılıç'ın belirleyeceği günde bir araya gelecek ve iptal istemine ilişkin son sözü söyleyecek.

Yüksek Mahkeme'nin iptal istemini nasıl görüşeceği de tartışma konusu. Anayasa Mahkemesi'nin düzenlemeyi şekil yönünden mi yoksa esasa girerek mi inceleyeceği merak ediliyor. Yasaya göre, Yüksek Mahkeme Anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden inceleyebiliyor.

Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde türban serbestisi getiren düzenlemeyi Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğu kararı ile iptal etmiş, 'esasa girdi' eleştirilerine karşılık, kararın şekil incelemesi kapsamında alındığı yorumunu yapan hukukçular da olmuştu.

GECİKME, SINIR KAPISINDAKİ OYLARI TARTIŞMA KONUSU YAPACAK

Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa paketiyle ilgili vereceği kararın sınır kapılarında oy kullanma tarihi olan 3 Ağustos’a yetişmemesi halinde yeni bir tartışma da gündeme gelecek. Anka haber ajansının derlediği bilgilere göre, Anayasa Mahkemesi’nin kararını 3 Ağustos’tan sonra vermesi halinde, sınır kapılarında kullanılacak oyların geçerliliği gündeme gelecek.

Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa değişikliğine ilişkin kararını bu hafta açıklaması bekleniyor. Ancak yaşanabilecek olası bir gecikme halinde kararın YSK’nın belirlediği 3 Ağustos’ta sınır kapılarında oy kullanma süresinin sonrasına sarkması halinde oluşabilecek tartışmalara iki hukukçu görüş bildirdi.

OYLAR BİR TARAFA ATILIR

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, konuyla ilgili ANKA’nın sorularını yanıtlarken, Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğü gireceğini anımsattı. Özden, "Ne zaman yayımlanırsa karardan önce kullanılacak oylar, bir tarafa atılır. Oylama yürürlükteki kurallara göre yapılır. Mahkeme yürürlüğü durdurma kararı verirse yürürlük durur. Mahkemeden iptal kararı çıktığında sınırda kullanılan oylar, geçersiz sayılır. İptal kararı çıkmazsa normal süreç işler. Fakat mahkeme, paketin tamamı değil de bazı maddelerini iptal ederse, sınırda kullanılan oylar geçerli sayılır. Yüksek yargıya ilişkin maddeler olmasa diğerlerine kimsenin bir şey diyeceği yok. Zaten ben diğer maddelerin geçeceğini düşünüyorum. AKP boşuna diretiyor. Ben mahkemenin bu ay içinde karara bağlayacağını düşünüyorum" dedi.

OYLAR YANACAK

Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal da konuyla ilgili görüşlerini açıklarken, "Mahkeme, paketin bir iki maddesini iptal ederse farklı, paketin tamamını iptal ederse farklı durum ortaya çıkar. Gerçi, insanların bir kısmı süreç belli olmadığı için oy kullanmayacaklardır. Kullananların oyları da paketin iptali halinde yanacaktır. Bazı maddelerin iptal edilirse, oylar geçerli sayılır. İptal kararı verilmezse bir sorun yok. Buna benzer daha öncede bir şey yaşanmıştı" dedi.


Radikal