TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda vatandaşların Twitter hesabından görüşlerini iletmesi için hazırlık yapıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında toplanan komisyonda da üyelere Anayasa değişikliği konusunda vatandaşların görüşlerini iletmeleri için Twitter hesabı açıldığı, bu yolla milletvekillerinin de tweet atabileceği ve tweetlere yanıt verebileceği anlatıldı. Ancak üyelerden, “Zaten internet sitemiz var. 14 bin sivil toplum örgütüne davet gönderdik. Twitter’a ne gerek var?” tepkisi geldi. Girişimin işi sulandıracağı, farklı yorumlara meydan verileceği belirtilince Twitter hesabından vazgeçildi.

Bu arada cemaatlerle görüşecek alt komisyonun çalışma düzeni şekillenmeye başladı. Azınlık cemaatlerinden hangilerinin muhatap alınacağı konusunda doğrudan patriklere çağrı yapılmasına karar verildi. Komisyon bu çerçevede, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patrik Genel Vekili Episkopos Aram Ateşyan ve Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin’e davet gönderecek. Patrikler uygun görürlerse kendileri, uygun görmezlerse, uygun görecekleri kişileri komisyona gönderip Anayasa’da yer almasını istedikleri hü kümlerle ilgili bilgi verecek.
 
BAŞLIKLARA İTİRAZ EDİLDİ
Toplantıda, uzmanların komisyona sunulacak görüşlerin tasnifinde esas alınacak başlıklarla ilgili hazırladığı listeye, komisyon üyelerinden itiraz geldi. Uzmanların belirlediği “başlangıç ilkeleri, devletin esasları (şekli, niteliği, dili, bayrağı, marşı), değiştirilemeyen hükümler ile egemenlik kullanma biçimi, vatandaşlık, haklar, ödevler” gibi başlıklara itiraz eden komisyon üyeleri, bu tasnifin anayasa tekniği ile bağdaşmadığını bildirdi.



SALİHA ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK