Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Teşkilatı tarafından Alanya Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Anayasa ve Geleceğimiz'' konulu panelde konuşan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkan Yardımcısı Fetih Sayın, YARSAV'ın Dünya Yargıçlar Birliği'nin 76'ncı üyesi olduğunu söyledi.

Dünya Yargıçlar Birliği'nin Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Konseyi'nin danışmanlığı statüsünde olduğunu belirten Sayın, YARSAV'ın söz konusu birliğe girebilmesi için 3 yıl boyunca denetlendiğini söyledi. Dünya Yargıçlar Birliği'nin katı kurallara sahip olduğunu hatırlatan Sayın, siyasi kimliği bulunan kurumların birliğe kabul edilmediğini kaydetti.

''Anayasa paketi yargı yolunu tıkıyor''

Referandumda oylanacak Anayasa taslağı hakkındaki kaygılarının yersiz olmadığını dile getiren Sayın, taslağın 12 Eylül Anayasası'nı değiştirmeyeceğini, hatta pekiştireceğini savundu. 12 Eylül Anayasası'nın askeri darbenin ardından 4-5 general tarafından hazırlandığını belirten Sayın, yasa taslağının tartışılmasına bile fırsat vermeden oylamaya sunulduğunun altını çizdi.

Sayın, ''Dönemin siyasilerine 'Referandumdan hayır çıkarsa ne olacak?' diye sorulduğunda 'Demek ki halkımız askeri yönetimden memnun, biz de buna devam ederiz' şeklinde yanıt vermişlerdi. Biz buna ölümü gösterip sıtmaya razı etmek diyoruz" dedi.

YARSAV'ın bin 400 üyesi bulunduğunu belirten Sayın, Anayasa taslağını hazırlayanların bir takım çekinceleri bulunduğu için YARSAV ile karşı karşıya gelmek istemediklerini iddia etti. Yeni Anayasa taslağının memurlara toplu sözleşme hakkı tanıdığının ön plana çıkartıldığını belirten Sayın, mevcut Anayasa'da da kamu görevlilerine ilişkin düzenlemelerin yasalarla gerçekleştirilebileceğini söyledi. Anayasa taslağında bulunan toplu sözleşme hakkının memurlara yalnızca hükümetle oturup bir bardak çay içme şansı verdiğini ifade eden Sayın, şunları söyledi:
''Mevcut Anayasa'da taraflar uzlaşamazsa yargıya başvuruyor, haklarını arayabiliyorlardı. Ancak, yeni anayasa taslağı kabul edilirse tarafların yargıya başvurma şansları ortadan kalkacak. Dolayısıyla ben davaya bakma hakkımı kaybedeceğim. Normal şartlarda 3 ayda sonuçlandıracağım bir dosyayı, 3 dakikada kapatacağım. Çünkü Anayasa paketi yargı yolunu tıkıyor.''


 

''Anayasa yasaların anasıdır''

Yargıyla ilgili maddelerde nelerden rahatsızlık duyduklarını anlatan Sayın, şöyle konuştu:
''Bizim için diyorlar ki, (imtiyazlarını kaybetmekten korkuyorlar.) Bizim tek imtiyazımız insanlara yararlı olabilmek. Biz toprağını kaybetmiş köylüye toprağını kazandırdığımız zaman mutlu oluyoruz. İnsan vücudu için iskelet ne ise bir devlet için de Anayasa onu ifade ediyor. Adı üzerinde, Anayasa yasaların anasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nde çıkarılmış hangi yasa varsa Anayasa'ya bağlıdır. Dünyada Anayasa'nın bir maddesinin değiştirilmesi için 4 yıl çalışılırken, ülkemizde bir gecede Anayasa taslağı hazırlanıyor.
Bizim görevimiz sakıncalarımızı size aktarmak. Kararı verecek olan sizlersiniz. Bu Anayasa'da güzel değişiklikler yok mu? Elbette var. Çocuk istismarını önleyeceklerini söylüyorlar. Ancak bunu yasal değişikliklerle de çözebilirler. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değiştirilmesi söz konusu. Yapılacak değişiklikle iktidara uzak olan hakim ve savcılar pasifize edilirken, iktidara yakın olan hakim ve savcılar ise iktidarın işlerini kolaylaştıracak konumlara getirilecek. Burada yapılmak istenen hakim ve savcıları memurlaştırmak. Anayasa taslağı bu haliyle kabul edilirse Türkiye'de her şeyi iktidar belirleyecek.''



AA