Vakıftan yapılan yazılı açıklamaya göre, 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi'nde çocuk ve yetişkin delegelerin aldığı karardan bu yana sürdürülen çalışmalar sonuçlandırılarak bir rapor haline dönüştürüldü. 

Buna göre raporda, anayasa yapımı sürecinde çocuk görüşü alınması için özel bir çalışma yapılması ve bu kapsamda 81 il ve 957 ilçede TBMM üyeleriyle çocukların buluşmasının sağlanması gerektiği belirtilerek, ''Güç koşullardaki çocukların katılımı ve görüşlerinin alınmasına özel önem verilmeli ve anayasanın bütününde çocuk, yetişkinler gibi hak sahibi ve eşit birey olarak kabul edilerek düzenleme yapılmalı'' ifadeleri kullanıldı. 

Raporda, çocuğu da toplumsal sözleşmenin bir tarafı olarak gören ve çocuğun görünür olacağı kısa bir anayasa hazırlanması istenirken, çocuk konusunun bütüncül bir bakış açısıyla ve çocuğa özgü haklar çerçevesinde güvence altına alınması ve anayasada devletin çocuğa kaşı bütün yükümlülüklerinin yer alması gerektiği vurgulandı. 

Çocuk hakları ile yetişkin haklarının eşit kabul edildiği raporda, çocuğun öncelikli yüksek yararı temelinde yaşama ve sağlığını koruma, gelişme ve yeteneklerini geliştirme, koruma ve ayrımcılık gözetmeme anlayışına dayanan, kendisini ilgilendiren her konuda görüşünün alındığı, çocuğu ve haklarını bütüncül boyutlarıyla yansıtan, çocuğun görünür olduğu ve çocuğa saygıya dayalı yeni bir anayasa hazırlanması önerildi.



AA