Yeni anayasa yazımına ilk olarak 'temel hak ve özgürlükler' bölümünden başlayan komisyon, dün partilerin bu bölümle ilgili ilkelerini masaya yatırdı. Her parti 'temel hak ve özgürlükler' konusundaki hazırlık çalışmasını ortaya koyarken, bu hazırlıkları başlıklar halinde birleştirmek için her partiden bir milletvekilinden oluşan bir alt komisyon oluşturuldu. Alt komisyon önümüzdeki hafta çarşamba gününe kadar çalışmasını sürdürecek. Komisyon, hangi hak ve özgürlüklerin hangi bölümde olacağını kararlaştıracak ve partilerin ilke ve taleplerini birleştirecek. Çalışmalara partilerin uzman ve akademisyen danışmanları da katılacak. Komisyon ayrıca parti genel başkanlarını ziyaret etmek için liderlerden randevu talep edecek. 

Toplantı öncesinde soruları cevaplandıran Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "İlk yazım çarşamba günü mü yapılacak?'' sorusuna karşılık Çiçek, ''Zaten şu anda yazım yapılıyor. Yazımdan kasıt neyi anlıyorsunuz, bunlar tamamen teknik konudur. Karara bağladığımız hususları size açıklıyorum, geri kalan kompozisyon kısmıdır. Biz yazıma başladık." dedi. 

Çiçek, yeni anayasa çalışmaları kapsamında, 4 aydır Türkiye'nin her bölgesinde 'Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları' adı altında gerçekleştirilen çalışmanın kapanış töreninde de yeni bir safhaya geçildiğini vurguladı. 1 Mayıs'tan itibaren yoğun bir çalışma temposuna girdiklerini belirten Çiçek şöyle konuştu: "Yarın saat 11.00'den itibaren 'Temel Hak ve Özgürlükler'den başlamak üzere, inşallah bu yılın sonuna milletimize yeni bir anayasayı armağan etmek istiyoruz. İlk defa Türkiye'de sadece anayasa konusunda diyorum çünkü bu çapta, bu muhtevada, bu kompozisyonda bir toplantı ilk defa yapılıyor. Onun için bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen kuruluşlarımıza ve komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum." 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, vatandaşların daha zengin ve daha mutlu bir ülkede yaşaması hedefiyle Anayasa Platformu çatısı altında bir araya geldiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Anayasa Platformu olarak, bizim işimiz anayasa yazmak değildir, anayasayı yapmak da değildir. Bizim işimiz, anayasayı yapma şerefini taşıyan siyasi partilerimizin işini kolaylaştırmaktır. Sürecin önündeki engellerin aşılmasında siyasilere destek olmaktır." diye konuştu.



Zaman