Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), yeni anayasada ayrıntıya gerekli olduğu ölçüde yer verilmesi gerektiğini belirtti. TEPAV’dan yapılan yazılı açıklamada, TEPAV Hukuk Çalışmaları Enstitüsü Direktörü ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Levent Gönenç tarafından hazırlanan ‘’Ayrıntılı Anayasa-Çerçeve Anayasa Tartışması’’ başlıklı politika notundaki görüşlere yer verildi. Notta,  yürürlükteki 1982 Anayasası’nın ayrıntılı bir anayasa olduğu ve bu durumun hem öğretimde hem de uygulamada eleştirildiğine işaret edildi. Çalışmada, 1982 Anayasası’nın ayrıntılı olmasının birinci nedeninin topluma hakim olan siyasal ve hukuki kültürle ilgili olduğu belirtilerek, ‘’Her sosyal ve siyasal meseleyi masa başında hukuk yoluyla çözme eğilimi, yani ‘kanuncu’ yaklaşım 1982 Anayasası’nın ayrıntılı kaleme alınmasının en önemli nedenlerinden biridir’’ denildi.
 
1961’deki özgürlükleri geri aldı
 
1982 Anayasası’nın ayrıntılı olmasının sonuncu ve asıl nedeninin ise, bu anayasayı yapanların temel hak ve özgürlüklere ilişkin yaklaşımı olduğu ifade edildiği notta şunlar kaydedildi: ‘’12 Eylül 1980 askeri müdahalesini gerçekleştiren ve 1982 Anayasası’nın yapımında etkili olan kadrolar, 1961 Anayasası’nda temel hak ve özgürlüklerin geniş biçimde tanınmasını, bir yandan devlet otoritesini zayıflattığı, diğer yandan 1980 öncesi yaşanan siyasal ve sosyal istikrarsızlığın nedeni olduğu savlarından hareket ederek eleştirmişlerdir. Bunun sonucu olarak, 1982 Anayasası’nın ayrıntılı olmasının nedeni temel hak ve özgürlükleri dört bir yandan kuşatmak, neredeyse bu hakları ve özgürlükleri kullanılamaz hale getirmektir.’’
 
Kötüye kullanımı engellemek için
 
Yasama, yürütme ve yargı organlarının düzenlendiği bu bölümde ayrıntıya ancak gerekli olduğu ölçüde yer verilmesi gerektiği kaydedilen notta, "Burada dikkat edilmesi gereken nokta yine siyasal iktidarın kötüye kullanılmasına engel olmayı mümkün kılacak düzenlemelerin ötesinde ayrıntıya yer verilmemesidir’’ görüşüne yer verildi.



AA