Tatar, arabuluculuk sistemi ile eskiden yargı süreci 5 yıl süren ticari uyuşmazlıkların tarafların anlaşmasıyla bazen yarım gün bazen bir günde, en fala iki haftada çözüme kavuşacağını açıkladı. Tatar, ticari anlaşmazlıklarda bir saatlik (seans) arabuluculuk ücretinin 120 TL olduğunu kaydetti.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB), Adalet Bakanlığı, TESK ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından düzenlenen 'Ticari Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Konulu Farkındalık Artırma Toplantısı' BESOB Eğitim Merkezi'nde yapıldı. BESOB Başkanı Arif Tak, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz ve esnaf odaları başkanlarının katıldığı toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sisteminin 14 Kasım'dan itibaren resmen yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Artık Türkiye'de arabulucuların fiilen göreve başladığını anlatan Öztatar, arabulucular sicilininde oluşturulduğunu vurguladı. Artık, iki Türk vatandaşının uyuşmazlığa düştüğünde mahkemeye gitmeden kendi çözümünü kendilerinin bulacağını hatırlatan Öztatar, "Arabulucular teknik sistematik uygulamalar yapmak suretiyle onlara yardımcı olacaklar, taraflar kararları kendileri verecektir. Taraflar, barış içerisinde, uzlaşmayla, el sıkışarak çözümü kendileri bulacaktır. Bu, Türk insanına sunulmuş bir haktır. Birleşmiş Milletler (BM) kayıtlarına göre 160 ülkede arabuluculuk sistemi vardır. Türkiye'de de bu ülkelerden birisi olmuştur. Daire Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde arabuluculuk sicili var. Taraflar o sicile bakmak suretiyle kendi arabulucularına kendileri seçecek. Sicile kayıtlı herhangi bir arabulucu seçip, taraflar çözümü kendileri üretecek. Arabuluculuk sistemi hukuk uyuşmazlıklarıyla ilgili uygulanacaktır. Hukuk uyuşmazlıklarında da kamu düzenine ilişkin olmayan uyuşmazlıklara bakılacak. Velayet ve boşanma davaları arabuluculuk işi değildir. Özellikle ticari uyuşmazlıklar, işçi ve işveren uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişlidir" diye konuştu.

DAVA EVVEL 5 YIL SÜREN UYUŞMAZLIK YARIM GÜNDE ÇÖZÜLEBİLECEK

Ticari anlaşmazlıklarda daha önceden yargılama süreci 5 yıl süren konuların arabuluculuk sistemi ile yarım günde çözüme kavuşabileceğini belirten Daire Başkanı Öztatar, uyuşmazlıkları tarafların, kendilerinin çözeceğini, kurumun herhangi bir kararı empoze etmeyeceğinin altını çizdi. Tarafların empati yaparak çözüme ulaşmalarını sağlamayı amaçladıklarının altını çizen Öztatar şunları kaydetti: "Bin 457 kişi arabuluculuk sınavında başarılı olmuş, sicile kayıt olmaya hak kazanmıştır. Hukuk fakültesi mezunu olup, 5 yıllık mesleki kıdeme sahip kişiler arabulucu olup, eğitim aldılar. İkna yöntemleri, müzakere yöntemleri gibi psikolojik eğitimleri aldı, yazılı sınava girdiler. Adaylar, son olarak mülakata tabi tutuldu. Senaryo gereği uygulamaya tabi tutuldular. Bu sınavları 1457 kişi kazandı. 21 Aralık 2013'te 18 şehrimizde bir sınav daha yapacağız. Şimdilik sicile kayıt 50'yi geçmiştir. Bu sayının yaklaşık bin 300'lere kadar ulaşmasını bekliyoruz. Arabuluculuk sistemi çok fazla avantajı vardır. Çok kısa zamanda uyuşmazlık çözülür. Bazen yarım günde bazen bir günde bazen bir buçuk günde en fazla bir ya da 2 haftada uyuşmazlık çözülmektedir. Bu da dava yolundan daha kısa ve daha az masraflıdır. Arabuluculuk sisteminde asgari ücret tarifesi gereğince taraflar bu ücreti ödemekte, diğer yargılama masraflarından kaçınmaktadırlar. Gizlilik ilkesi gereğince ticari sır kavramı önemlidir. Şirketlerin ticari sırları da gizli kalmaktadır."

SEANS ÜCRETİ 120 TL

Sistemin yürürlüğe girdiği 14 Kasım'dan buyana beş günde 150'ye yakın müracaatın yapıldığını hatırlatan Daire Başkanı Hakan Öztatar, yaklaşık olarak 53 şehirde arabulucuların fiilen faaliyete başlayacağını dile getirdi. Sistem için asgari ücret tarifesi olduğuna dikkat çeken Öztatar, "Konusu parayla olan ve para olmayan tarifemiz var. Ticari anlaşmazlıklarda arabuluculuk ücreti seans (saat) başı 120 lira. Dava yoluna baktığımızda çok küçük masrafla taraflar anlaşacak. Tarafların anlaşmamaları halinde bile taraflar birbirlerini anlamak suretiyle, yanlış anlamalardan kaynaklı anlaşmazlıkları çözeceklerdir" şeklinde konuştu.