İSTANBUL - Dünyaca ünlü markalara ait ürünlerin taklitlerini üreterek piyasa süren sahtecilere karşı Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 20 Avrupa ülkesinde operasyonlar düzenlendi.

“Black Poseidon” ismini taşıyan ve mayıs ayı boyunca sürüdürülen operasyonlarda 1 milyar dolar değerinde yüz binlerce sahte ürün ele geçirildi. Operasyonlarda,

İstanbul un Avrupa’nın en önemli korsan merkezleri arasında yer aldığı belirlenirken, burada üretilen sahte ürünlerin Türkiye’deki illerin yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesine gönderildiği belirlendi.

Dünyaca ünlü dev markaların en pahalı ürünlerinin usta bir biçimde taklit edilerek, çok ucuz fiyatlara piyasaya sürüldüğü saptandı.

Milliyet gazetesinin haberine göre, ünlü markalara ait ürünlerin sahtelerinin kullanımındaki artışın son yıllarda yoğunlaşması üzerine ünlü markaların hukuk büroları, kendi markalarına ait ürünlerin korsanlarının üretimin yapıldığı imalathanelerin belirlenmesi ve piyasaya sürülmesinin engellenmesi için bir araya geldi.



CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
Markaların hukuk bürolarının bu alanda yaptıkları çalışmalara göre, korsan ürünlerin genellikle
az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde üretildiği ve pazar bulabildiği saptandı.

Sahtecilerin bu ülkeleri tercih etmesinin en önemli nedeninin ise buralarda telif, patent hakkı konularındaki hukuki boşluklar ve cezai yaptırımların caydırıcı nitelikte olmaması.

Ünlü markaların hukukçuları, Avrupa’daki çok sayıda ülkenin kolluk güçleriyle irtibata geçerek, kapsamlı bir operasyon gerçekleştirilmesi amacıyla yaptıkları çalışmayı ilgili birimlerle paylaştı.



20 ÜLKEDE OPERASYON
Bu kapsamda Avrupa’da Türkiye, Romanya Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova Hırvatistan Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Malta, Macaristan, Andorra, Polonya, Beyaz Rusya, Moldova, Ukrayna, Slovenya ve Slovakya’da kolluk güçlerince ortak bir operasyon yapılması kararlaştırıldı.

Bu ülkelerde mayıs ayı boyunca “Black Poseidon” ismi verilen operasyonlar gerçekleştirildi. Belirlenen imalathane ve depolara baskınlar düzenlendi.



100 BİN DOLARLIK ÇANTA

Operasyonlarda bir milyar dolar değerinde yüz binlerce sahte ürün ele geçirildi. Bu ürünler arasında özellikle orjinalleri 10 ila 100 bin dolar arasında değişen çantalar ve saatlerin sahteleri ile ayakkabılar, gözlükler, tekstil ve kozmetik ürünlerinin taklitlerinin yoğunlukta olduğu kaydedildi.

Ayrıca, bazı yazılım firmalarına ait yazılımların sahteleri de ele geçirildi. Ele geçirilen ürünler imha edilmek üzere muhafaza altına alındı.

Operasyonun Türkiye ayağında İstanbul, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu büyük şehirlerde etkin denetimler yapıldı.

Bu kapsamda İstanbul’un Avrupa’nın en önemli korsan üretim merkezleri arasında yer aldığı saptandı. Türkiye’de üretilen korsan ürünlerin diğer ülkelerde üretilenlere oranla kaliteli ve işçilik açısından iyi olması nedeniyle, daha çok talep gördüğü ifade edildi.