Erzurum Barosu'nda düzenlenen programın açılışına, AB Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya ve AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Peter Berger katıldı. 

İngiltere Büyükelçiliği'nin, Avrupa'yı Birleştirme Programı kapsamında desteklenen projede ilk eğitim Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sanem Baykal tarafından verildi. 

Baykal, Avrupa Birliği'nde yargı ve temel haklar faslının esasları hakkında, programa katılan avukatlara ilk eğitimi verdi. 

AB hareketini, uluslararası örgütlenmelerden ayıran önemli unsurların olduğunu belirten Baykal, şöyle konuştu: 

"AB hareketinin en önemli unsuru, kendine özgü ve üye devletler ile vatandaşları üzerinde bağlayıcı bir hukuk düzenine sahip olmasıdır. Birliğe üye devletler, yaptıkları uluslararası antlaşmalar aracılığıyla yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin bir bölümünü aralarında paylaşarak, kullanmak üzere kurdukları bu yapıya transfer etmişlerdir. Bu transfer, hukuka dayalı olarak devletlerin kendi iradeleriyle ve ortak çıkarların en iyi bu yöntemle gerçekleştirebileceği düşüncesiyle meydana gelmiştir. AB, hukuka ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir yapıdır." 

Baykal, AB hukukunun hem ulusal, hem de klasik anlamda uluslararası hukuktan esaslı biçimde farklılıklar gösterdiğini, kendine özgü uluslarüstü bir hukuk düzeni oluşturduğunu dile getirdi. 

Eğitim programında AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak ve Adalet Bakanlığı AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Celalettin Dönmez tarafından da eğitimler verilecek.