Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) bağlantısı 9Mart 2016 tarihinden beri çalışmıyor. 4 gündür UYAP'ta aksaklık yaşandığını belirten avukatlar, hukuki işlemlerin aksadığını belirterek, , gerekli tedbirleri almayan Adalet Bakanlığı'nın açıkça hizmet kusuruna yol açtığını kaydetti.

Harç, dilekçe gibi süreli olan adli işlemlerde mağduriyetler oluştuğuna dikkat çekildi.

GALİBA KEDİ GİRDİ!
Avukat Ömer Turanlı, UYAP sisteminin çalışmaması nedeniyle yargılamanın yavaşlayacağını söyledi. “UYAP'a galiba kedi girdi” diyen Turanlı şöyle devam etti:

“4 gün çok uzun bir süre. UYAP olmadığı için adli işler aksıyor. Hakim UYAP'ı açamadığı için eski usul ile yürütmek durumunda kalıyor. Mesela önümüzdeki hafta salı günü Selam Tevhid duruşması var. Eğer UYAP çalışmazsa söylenilenler kayda giremeyecek. Mahkeme zapta geçecek, bu da yargılama yavaşlamasına yol açar. Savunmalarımızı katibe yazdırmak zorunda kalabiliriz. Mesela dün tahliye olan bir kişinin tahliye belgesi UYAP üzerinden cezaevine gidiyordu. Şimdi onun yerine eski sistem faks ile gönderecekler. Bu da işlemlerin yavaşlamasına yol açıyor.”


TADİLAT VAR DİYE DÜKKANI KAPATTILAR

Avukat Kadir Kökten, UYAP sisteminin geçici bir süreyle kullanılmamasının oluşturduğu mağduriyeti şöyle anlattı:

“Sistem çalışması ve iyileştirmesi var deniliyor. Öncesinde de çalışmalar tatil ve geceleri oluyordu. Şimdi tadilat var diye dükkanı kapatıyorlar. Harç yatıracaksın, yeni dava açacaksın, dilekçe vereceksin bir sürü işlemin süresi var. UYAP olmayınca bu süreler kaçıyor ve bu da mağduriyetlere yol açıyor.”


BECERiKSiZLiK

Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı yaşanan UYAP mağduriyetinin Adalet Bakanlığı'nın dirayetsizlik ve beceriksizliğinden kaynaklandığını söyledi. Tüm işlemlerin adliyelerde yapılması gerektiğini belirten Bacanlı, daha önce benzer kesintiler olduğunu ancak bu kadar uzun kesinti olmadığını aktardı.