Şentop, bu durumda en uygun yolun iptal edilen hükümlerin yerine yeni düzenlemeleri referanduma sunulan değişiklik metnine eklemek olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin 27.11.2007 tarihinde verdiği kararın böyle bir değişikliğe imkân tanıdığını hatırlattı.

Şentop, Anayasa Mahkemesi kararlarının da buna imkan tanıdığını kaydetti: "AYM 27.11.2007 tarihli bir kararında şöyle demektedir: 'Anayasadaki değişikliğin henüz yürürlüğe girmemiş olması bu sonucu değiştirmemektedir. Yasanın yürürlüğe girmesi tali kurucu iktidar olarak TBMM'yi değil, diğer devlet organlarını ve bireyleri bağlayıcı olabilmesinin önkoşuludur. Anayasa'da TBMM'nin Anayasa'yı değiştirme yetkisini kullanmasına, halkoyuna sunulan yasalar üzerinde tasarrufta bulunmama biçiminde bir istisna öngörmemektedir. Halkoyuna sunularak kabul edilen bir anayasa değişikliğini yürürlükten kaldırma yetkisine sahip olan TBMM, henüz referandumda oylanmamış ve yürürlüğe girmemiş bir anayasa değişikliği yasası üzerinde evleviyetle tasarruf yetkisine sahiptir." AYM'nin sınırları aşıp içerik denetimi yapması halinde kararın yok hükmünde olacağını belirten Şentop, böyle bir kararın yetki değil, "fonksiyon gasbı" olacağını ifade ediyor.

Şentop, yapılması gerekenleri de şu şekilde anlatıyor: "AYM, mesela HSYK ile ilgili bazı hükümleri iptal etmişse, TBMM devreye girer. İptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra Meclis, kararı dikkate alarak HSYK ile ilgili yeni düzenlemeler yapabilir. Yapılan düzenlemeler referandum metnine eklenebilir ve referanduma bu şekilde gidilir. Yani AYM metni bozarsa TBMM metne yama yapabilir."



 



Zaman