Adalet Bakanı Ergin, "Türkiye'de şu anda cezaevinde 129 bin tutuklu ve hükümlü var. Bunların yüzde 28.4 ü tutuklu. Kalanı da hükümlü. Bu oran geçmişte çok aleyhteydi, tutuklu hükümlüden fazlaydı" dedi.

Uzun tutukluluk ve yargının hızı tartışılırken, açıklama Adalet Bakanı'ndan geldi. "Geçmişe göre tutuklu sayısı azaldı" dedi. Rakamlar da bakanın sözlerini destekliyor.

2003 yılında tutuklu sayısıyla hükümlü sayısı hemen hemen yarı yarıyaydı. 2003 'ten itibaren tutuklu sayısı daha da artmaya başladı. 2006 yılında  tutuklu sayısı  cezaevlerindeki toplam sayının yüzde 62 buçuğuna kadar yükseldi.
2010'a kadar da yüksek kaldı. Geçen yıl, yüzde 47'ye, bu yıl ise yüzde 28'e indi.

Ergin, "Son üç ayda ortaya çıkan tablo son derece pozitif. 2011- 2012 Adli yılının açılışından bu yana ortaya konulan performans gerçekten Yargıtay'ımızın yakın tarihinde yaşanan bir ilktir" diye konuştu.

Sadece performans değil, İkinci yargı reformu paketinin devreye sokulması tutuklu sayısının azalmasında etkili oldu. Yargıtay'da daire ve üye sayısının artırılması, uzun süredir bekleyen dosyaların erimesini sağladı ve ilk defa, yüksek yargıdan çıkan karar sayısı, gelen dosya sayısını geçti.



Cnn Türk