Tepede çözülmeyen dargınlığın tabanda çözülmesi imkânsız. Medya ve kamuoyu kulüp başkanlarının eskiden olduğu gibi yan yana oturmalarını sağlayabilir. Sahalardaki şiddet olayları kanunun uygulanması durumunda biter. Savcılar cana kasıttan işlem yapabilir. Kanunu yorumlamak savcıların ve yargıçların işidir.

Çıkan kanuna rağmen bu olayların yaşanıyor olmasını neye bağlıyorsunuz? 

Hiç kimse topu taca atmamalı.Herkeste kabahat var. Güzel görüntüleri değil, kavgaları öne çıkardık. Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Kanunu’nun uygulandığı kanaatindeyim. Uygulamada eşitliğin sağlanması gerekiyor. Kanunu yapmak Meclis’in, uygulamak savcılarınve yarıçların görevi. Bir olayda gözaltına alınanlar için neden sonra bırakıldılar diyemem. O zaman müdahale etmiş olurum. Kanunu anlamak, yorumlamak ve takdir yetkisiyle birlikte kullanmak savcıların ve yargıçların işi. Kaldı ki medya çıkıp eleştirilerini seslendirebilir. 81 ilde atanan veya atanmakta olan spor savcıları uygularsa bu sorunlar biter. Ayrıca savcılar cana kasıttan işlemyapabilir. Spor Genel Müdürlüğümüz ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün bu olaylara ilişkin hazırladığı bir rapor var. Yakında İçişleri Bakanımızla bir araya gelip, polisimizin yetkileri konusunda konuşacağız. Bir de yanlış sunum var; Galatasaray-Beşiktaş tekerlekli sandalye basketbol maçında çıkan olaylarda polis biber gazı sıkmadı. Oradaki zanlılar yangın tüplerinin vanalarını açtı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın derbide bir araya gelmesi bu gerilimi azaltır mı? 

Tepede aşılmayan bir dargınlığın tabanda aşılmasına imkan yok. Başkanlar bir araya gelmeli, yemek yemeli. Yemek yemeseler bile sportmenlik çağrısı yapmalı. Siyaset olarak bizim böyle bir çağrı yapmamız doğru olmaz ama bunu medya ve kamuoyu yapabilir. Tekerlekli basketbol maçı tekrarlanacak ve iki kulübün de iki takımın seyircisinin gelmesine dönük isteği var. Onları destekliyorum. Belki başkanlar da maça gelir ve yan yana oturma geleneği tekrar başlar. Keşke Galatasaray ve Fenerbahçemaçı öncesi de böyle bir organizasyon olsa. Ama içtenlikle olsa”

O SALONUN BİZİMLE İLGİSİ YOK

Fenerbahçe’nin maçlarını oynadığı Ülker Sports Arena’nın imar izninin olmadığı belirtildi. Hatta Telekom Arena için de aynı şey söylendi. Bu sırada Ataşehir Belediyesi’nden “O salondaki maçlar Spor Bakanlığı’nın izni ile oynanıyor” bilgisi verildi. Bu doğru mu? Salonun mülkiyeti bizim değil. Arsası da değil. Dolayısıyla yapan firma ile yaptıran kulüp ve ilgili belediye arasındaki bir süreç. İmar veya ruhsat problemi varsa devreye girmesi gereken kurumlar arasında biz yokuz.” Derbide son haftaların formda golcüsü Burak Yılmaz ile kalesinde adeta devleşen ismi Volkan Demirel karşı karşıya gelecek. Sizin favoriniz hangisi? “Derbinin futbol adına güzellikler getirmesini diliyorum. İki futbolcu da milli takım arkadaşı. Milli takımda döktükleri teri kariyerleri açısından daha değerli gören iki önemli isim. Ligdeki mücadelelerinin de bu olgunlukta geçeceğini tahmin ediyorum.”

Kulüplerin yılda aldığı 321 milyon dolarlık yayın gelirini doğru kullandıklarını düşünüyor musunuz? 

“Parayı futboldan kazandıkları için futbola aktarmaları normal. Eleştiriden önce teşekkür ediyorum çünkü bir kısmını amatörlere aktarıyorlar. Fakat yeterli değil. Asıl sorun sponsor bulunmamasında. Ülkemizde maalesef sanayicilerimiz ve büyük sermaye sahiplerimiz arasında, sporun toplumsal bir barış olduğu düşüncesiyle spora kaynak aktaran isimlerin sayısı çok ama çok az. Çok olan çoktan, az olan azdan verip spora destek olmalı.”