Görme engelli milletvekili AK Parti’li Lokman Ayva, Torba Kanun’a ‘çalıştırılması zorunlu olan özürlülerin başka işverene ait işyerlerinde veya kurulacak ortak şirketlerde çalıştırılmasına’ dair düzenleme konulmasına karşı çıktı. Ayva, halen komisyonda olan düzenlemenin özürlüleri banka şubesi içinde görmek istemeyen bankaların talebi olduğunu öne sürdü. Düzenlemenin özürlüleri işyerlerinden uzaklaştırma anlamına geleceğini anlatan Ayva, “Bankalar ‘özürlü bankada görünmesin, ayrıca bir şirketten parasını öderiz, evinde otursun’ diyor. Bunu kabullenemeyiz. Özürlü çalıştırmanın zorunlu tutulmasında amaç, özürlüleri topluma karıştırmak. Ama bankalar, bankanın içinde özürlü görünmesin diye yasal düzenleme istedi. Sonuna kadar karşı çıkacağız” dedi. Ayva komisyonda maddenin kabul edilmesi halinde, Genel Kurul’da konuşma yapacağını söyledi. Ayva, bankaların toplam 110 bin personeli olduğunu, yasal zorunluluk olan yüzde 3’lük orana göre 3.300 özürlü çalıştırması gerektiğini kaydetti.

CEZA ÖDEMEYE RAZILAR

Sadece bir bankanın özürlü çalıştırmamak için geçen yıl 9.6 milyon lira ceza ödemeye razı olduğunu söyleyen Ayva, “Bankalar Birliği’ni ziyaret ettik. Bankamatiklerin görmeyenlerin kullanımına uygun hale getirilmesine ‘tamam’ diyorlar. İş personel olarak almaya gelince,’Ama bu istihdamı görüşmeyelim’ diye açıkça söylediler. Yüzümüze karşı sergilenen bu olumsuz tavır da bizim çok canımızı yaktı” dedi. • YAKUP BULUT ANKARA

DÜZENLEME NE DİYOR?

Komisyon’da görüşülen Torba Kanun’un 63. maddesindeki düzenleme şöyle: “İşin niteliği veya teminde güçlük nedeniyle işyerlerinde özürlü çalıştırma konusunda güçlük yaşayan işverenler; başka işverene ait işletmelerde, ortak işletmelerde veya özürlü çalıştırmak amacıyla kurulan işletmelerde ilk defa işe alınan özürlülerin ücretlerini karşılayarak özürlü çalıştırma zorunluluğunu yerine getirebilir.”




Star