İSMAİL SAYMAZ

Katıldığı İTÜ açılış töreninde kendisi protesto ettikleri için 18 üniversitelinin 15 ay hapse çarptırılması sonrası, “Bu konuda suç duyurum olmamıştır” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına avukatı Muammer Cemaloğlu’nun, yine bu yıl İstanbul’da görülen bir ‘hakaret’ davasında, “Şüpheliye gerekli tahkikatın yapılmasını talep ediyoruz” diye yazı gönderdiği ortaya çıktı.

Halkevleri, ‘Halk Kürsüsünü Kuruyor’ kampanyası kapsamında 3 Ocak 2009’da Kadıköy Çarşısı’nda kürsü kurdu. Kalabalık sırasıyla megafona geçiyordu. Konuşmacılardan biri 26 yaşındaki Alper Ateş’ti:

“Geçen hafta evde tüpümüz vardı ve çayımız pişiyordu. Şu an tüpümüz de bitti ve utanmıyor, söylüyorum: Banyo yapmaya, arkadaşıma gidiyorum. Söylemek istediğim tek şey var: Tayyip, Allah belanı versin!”
Ardından Gültepe Endüstri Meslek Lisesi’nde okuyan 17 yaşındaki Mehmet Baki Gaftar mikrofona davranıp, “Neden Konya’daki İsrail pilotlarının eğitimine ve anlaşmalara son vermiyorsun? Böyle mi oluyor kahramanlık? O zaman Allah belanı versin!” demişti.

Ateş ve Gaftar hakkında ‘Başbakan’a hakaret’ten tutanak tutuldu ve dava açıldı. Gaftar’ın davası çocuk mahkemesindeydi. Ateş’in yargılandığı 4. Sulh Ceza Mahkemesi, Erdoğan’ın ‘müşteki’ sıfatıyla ifadesinin alınması için yazı yazdı.

Suçsuz bulundular
Erdoğan’ın avukatı Muammer Cemaloğlu, 4 Aralık 2009’da yazdığı yanıtta “Bu suçun kovuşturulması şikayete bağlı değildir. Şüpheli hakkında gerekli tahkikatın yapılmasını talep ediyoruz” dedi. Böylece Erdoğan mağdur sıfatıyla dosyaya girdi. Ateş, 10 Mart’taki ilk duruşmada, ‘atılı suçu işlemediği’ anlaşıldığından beraat etti. Gaftar da 5 Nisan’daki ikinci duruşmada suçsuz bulundu.





Radikal