18 Mayıs'ta toplanması beklenen komiteye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katılıyor. Erdoğan'ın program yoğunluğu nedeniyle vakit ayıramaması halinde ise toplantının 15 Haziran'da yapılacağı belirtiliyor. İhale kapsamında Türkiye, TSK'nın ihtiyaçları dahil olmak üzere toplam 123 helikopter satın alacak. Dev ihale için son ikiye ABD'li United Technologies Corp bünyesindeki havacılık ve savunma sanayii şirketi Sikorsky ile İtalyan savunma şirketi Finmeccanica'nın Agusta Westland'ı kaldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları da dâhil genel maksatlı 123 helikopter alımı ihalesinin sonuçlanmasına sayılı günler var. Sikorsky ve Agusta Westland bu dev ihaleyi almak için çekişiyor. Sikorsky Türkiye'ye T-70 Blackhawk (kara şahin) modelini önerirken, Agusta'nın masaya koyacağı model ise TUHP 149. Amerikan Sikorsky firması, ihaleyi alması halinde, Türk savunma sanayii sektörünün 25 yılda 8 milyar dolar gelir elde edeceğini söylüyor. Blackhawk'ların Türkiye'de üretileceği sözünü veren firma, yine Türkiye'ye 1 milyar dolarlık helikopter parçası siparişi vereceği taahhüdünde bulunuyor. Buna karşılık Agusta ise Türkiye'yi 16 milyar dolarlık bir helikopter pazarının en büyük oyuncusu haline getireceğini vaat ediyor.

Savunma sanayii kulislerinde ihaleyle ilgili çeşitli öngörülerde bulunuluyor. Sikorsky'nin en büyük avantajı, daha önce Türk ordusu tarafından denenmiş ve beğenilmiş olması olarak gösteriliyor. Agusta Westland'ın en büyük artıları ise hassas teknolojileri Türkiye'de üretme vaadinde bulunması ve kaynak kodları da vereceğini açıklaması olarak gösteriliyor. Fakat kesin kararın Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde verileceğine dikkat çeken uzmanlar, Orgeneral Başbuğ'un da emekliye ayrılmadan önce önemli bir ihaleyi sonuçlandırmak isteyeceğinin altını çiziyor.

HANGİ KURUMA, KAÇ HELİKOPTER ALINACAK?

Jandarma Genel Komutanlığı 30

Kara Kuvvetleri Komutanlığı 20

Emniyet Genel Müdürlüğü 20

Orman Genel Müdürlüğü 20

Özel Kuvvetler Komutanlığı 11

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 6

Hava Kuvvetleri Komutanlığı 6

Sahil Güvenlik Komutanlığı 6

Genelkurmay Elekt. Sist. Komutanlığı 2

Başbakanlık 2


Zaman