Yozgat Barosu Başkanı Avukat Yusuf Başer, Genekurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Cizre'deki 20 faili meçhul cinayetten yargılanan Albay Cemal Temizöz için yaptığı açıklamaları ile hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını açıkça ihlal ettiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu belirten Yozgat Baro Başkanı Avukat Yusuf Başer, “Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, açıklamaları yasalara aykırıdır. Hiç kimse ama hiç kimse yargılanması devam eden bir davada görüş beyan etmesi, yorum yapması ve mahkemeyi etkileyecek manada beyanda bulunması kabul etmek mümkün değildir.” dedi.

Genelkurmay Başkanı'nın 7 kez müebbet hapsi istenen Temizöz ile ilgili yaptığı açıklamasının yargı bağımsızlığına açıkça müdahale olduğunu ifade eden Baro Başkanı Yusuf Başer, şunları söyledi:

"Genelkurmay Başkanı'nın, dava ve sanık adını anmaması gerekiyordu. Özellikle bir dönem, kamu içindeki hukuk dışı yapılanmanın binlerce insanı öldürdüğü biliniyor. Sıradan bir suçla ilgili insanların yıllarca tutuklu kaldığı bu ülkede 20 cinayeti azmettirdiği gerekçesiyle tutuklanan ve 7 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası istenen birinin 1 yıllık tutuklama süresine Genelkurmay itiraz ediyor. Bu hukuka ve yargı bağımsızlığına açıkça müdahaledir. Kabul etmek mümkün değildir. Sorumluluk mevkisinde bulunan insanların hangi makamda, mevkide olursa olsun yargı tarafsızlığını etkileyecek beyanlardan ve yorumlardan kaçınması gerekir. Hiç kimse ama hiç kimsenin yargılama süreci devam eden bir davada görüş beyan etmesini, yorum yapmasını kabul etmek mümkün değildir.”





CHA