EYÜP KARA
 
Asliye ceza mahkemesinde 2007’de 1 yıl 3 ay hapis cezası alan ve cezası ertelenen gazeteci U.K., Yargıtay aşamasında ‘beraat’ ümit ederken ‘kovuşturmanın ertelenmesi’ kararıyla karşılaştı. U.K., erteleme süresinin sorunsuz geçmesi halinde ceza çekmekten kurtulacaktı. Yerel mahkemenin beraatı yönünde verdiği kararın Yargıtay’dan onaylanmasını istedi. Ancak temyiz aşaması uzun sürdü ve dosya geçtiğimiz ay tekrar Yargıtay’dan dönerek mahkemenin önüne geldi.
 
Üçüncü yargı paketiyle suçun vasfında değişiklik yapıldı ve basın-yayın faaliyeti sebebiyle ceza almak zorlaştırıldı. Ancak yargı paketindeki bir geçici hüküm sebebiyle mahkeme gazeteci U.K.’nin dosyası hakkında doğrudan, ‘kovuşturmanın ertelenmesi’ kararı verdi. Bu da beraatin onaylanmasını bekleyen U.K.’yi, 2007 yılında verilen ceza için 2013 yılında yeniden bir 3 yıllık bekleme süresine tabi kılarak bir kez daha mağdur etmiş oldu. 3. yargı paketinden dolayı Yargıtay aşamasındaki ve ilk derece mahkemesindeki bu tür davalarda otomatik erteleme kararı veriliyor. Ancak, bu kapsamda dava açılan gazeteciler, yerel mahkemelerin beraat yönünde verilmiş kararının temyizinin de bu kanun gerekçe gösterilerek bekletilmesini özgürlüklere aykırı buluyor.
 
Ergenekon ve Balyoz gibi davaları haberleştiren medya mensupları, 2 binin üzerinde dava ile karşı karşıya kalmış, bu tepkiye yol açmıştı. Mağduriyetleri gidermek için 3. yargı paketine basın özgürlüğünü güçlendirme amacı taşıyan değişiklikler konulmuştu. Kamuoyunda 3. yargı paketi olarak anılan 6352 sayılı ‘Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun’ kabul edileli yaklaşık 8 ay oldu. Düzenlemeyle, basın ve yayın yoluyla açıklanan düşünce ve kanaatler dolayısıyla devam eden davaların ertelenmesi hükmü getirildi. Yasaya göre adlî para cezasını ya da 5 yılı geçmeyen hapis cezasını gerektiren suçtan dolayı görülmekte olan davaların veya ceza alınmışsa bunun infazının ertelenmesi öngörüldü. Yasal değişiklik sonucunda basın ve yayın organlarında yer alan ifadelerin yargılama konusu olması veya yaptırıma maruz kılınması 3 yıl erteleme süresine tabi tutuldu. Bu süre içinde benzer bir suç işlenmezse davanın düşmesine karar verilecek veya mahkûmiyet sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkacak.
 
Mevcut durumda yargılamayı yapan mahkemeler, bu hükme dayanarak kovuşturmaları erteliyor. Kanun yürürlüğe girmeden önce verilen kararlara ilişkin ise Yargıtay aşamasında 3. yargı paketindeki erteleme hükmü devreye giriyor. Mahkemeler, ceza verdikleri dosyalar için bu kez de erteleme kararı veriyor.