Suriye'de yapılan operasyonlar sonucu kontrolündeki toprakların büyük bir bölümünü kaybeden terör örgütü DEAŞ'ın, merak konusu olan üst düzey yöneticilerinin Mayadin bölgesinde oldukları ortaya çıktı. İstihbarat birimleri tarafından takip edilen DEAŞ'lı teröristler arasında, İçişleri Bakanlığı'nın en çok aranan teröristler listesinin ‘kırmızı' kategorisinde yer alan ve başına 4 milyon lira ödül konulan DEAŞ'ın ‘Türkiye emiri' İlhami Balı'nın da bulunduğu öğrenildi.

BALI'NIN SAĞ KOLU ÖLDÜRÜLDÜ

Habertürk'ten Neşet Dişkaya'nın haberine göre, DEAŞ'ın 'Türkiye emir' olan ve Diyarbakır, Suruç ve Ankara Gar saldırılarının talimatını veren İlhami Balı'nın, Mayadin bölgesine gitmeden önce Deyri ez Zor bölgesinde kaldığı evin bombalandığı ileri sürüldü. Bombalama sırasında İlhami Balı'nın kurtulduğu, sağ kolu olarak bilinen Hasan Yapar'ın ise öldüğü iddia edildi. 35 yaşındaki Hasan Yapar'ın, İlhami Balı gibi Reyhanlılı olduğu bildirildi.

142 KİŞİNİN KATİLİ

2016 Temmuz ayına kadar DEAŞ'ın ‘Türkiye emiri' olan ‘Ebubekir' kod adlı İlhami Balı, Diyarbakır HDP mitingine bombalı saldırı, Suruç'taki canlı bomba saldırısı, Ankara Garı'ndaki 2 canlı bombalı saldırı, Türkiye-Suriye sınırında bir askerin şehit edilmesi olaylarının talimatlarını veren kişi olarak biliniyor. Terörist Balı'nın verdiği talimatlar sonucu DEAŞ'lı teröristler tarafından gerçekleştirilen saldırılarda 142 kişi yaşamını yitirdi.

EL KAİDE İÇİNDE DE YER ALDI

Türkiye için önemli bir terörist olan ve Suriye'de DEAŞ'ın hakimeyet alanı daraldığı için Mayadin bölgesinde sürekli yer değiştirdiği öğrenilen Balı, geçmişte yine radikal dinci El Kaide içinde yer almıştı. El Kaide üyeliğinden 3 yıl hapis yatan Balı, 2012'de Suriye'ye gitti ve DEAŞ üyesi oldu. DEAŞ'ın sözde Türkiye sınır emiri olarak görev aldı. Reyhanlı nüfusuna kayıtlı olan 36 yaşındaki Balı, aynı zamanda örgütün tüm lojistik faaliyetlerinin başında yer almıştı.