Danıştay'ın 144. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirildi. Danıştay Başkanı Hüseyin Karukullukçu'nun ev sahipliğindeki resepsiyona, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız ve yüksek yargı organlarının temsilcileri katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Cumhurbaşkanlığı seçimi kanununun iptaline ilişkin başvuru ile ilgili hazırlanan raporla ilgili bir soru üzerine Kılıç, rapor yazım sürecinin devam ettiğini söyledi. Kılıç, "Raportör tamamladığı zaman en kısa sürede onu görüşmeye alacağız. O konuda sorun yok. Tamamladıktan sonra bir hafta 10 gün içinde gündeme alırız. Yani ilk gündeme onu alırız" dedi. Kamuoyunun yakından takip ettiği bir konuyu sonuca bağlamanın görevleri olduğunu belirten Kılıç, en kısa sürede sonuçlandırmaya çalışacaklarını söyledi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞILABİLİR"
Kılıç, Danıştay Başkanı Karakullukçu'nun bugünkü başkanlık sistemini destekleyen açıklamasının hatırlatılması ve kendisinin bu konudaki görüşünün sorulması üzerine, şunları kaydetti:
"Bu siyasi konularda, toplumu yakından ilgilendiren konularda 'şu doğrudur, bu yanlıştır' diye genellemeye gitmek doğru değildir. Tabii ki her sistemin kedine göre avantajları ve dezavantajları var. Bunlar konuşulur, tartışılır. Sanıyorum bunun gündeme gelişi de bu noktada oldu. Yani bir şeyin görüşülmesi, konuşulması, tartışılması her zaman mümkündür. Bundan niye kaçınalım, bundan niye çekinelim? Konuşulabilir, görüşülebilir. Ama buna sonuçta karar verecek olan TBMM'deki irade sahibi olan milletvekillerimizdir. Bu nedenle ben tartışılmasının, bu konuda görüşme yapılmasının bir sakıncası olmadığı kanaatindeyim.
Ben şöyledir böyledir şeklinde ayaküstü, bir sistem hakkında olumlu olumsuz görüş belirtmek istemem. Çünkü bu konu çok ciddi bir konu ve uzun uzun tartışılması gereken bir konu."
Bir basın mensubunun 'sizin önünüze de gelebilir bu konu' ifadeleri üzerine Kılıç, "Evet, o nedenle biraz da doğrusu ihtiyatlı konuşuyoruz" dedi.
MİT Kanunu ve 4+4+4 yasaları ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ndeki sürece ilişkin son aşamanın sorulması üzerine de Kılıç, bu başvurularla ilgili de rapor yazım süreçlerinin sürdüğünü söyledi. Kılıç, "Yalnız 4+4+4 ile ilgili biliyorsunuz esasla ilgili bir dava açılmadı. Sadece bir 'İçtüzük değişikliği niteliğinde ve dolayısıyla da bunun iptali gerekir' anlamında bir başvurusu var anamuhalefetin. Onu da en kısa sürede bitirmeye çalışacağız" dedi.

"28 ŞUBAT'TA YAŞADIĞIMIZ ÇOK ŞEY OLDU"
Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili 'dalgalar Türkiye'yi boğar' şeklindeki eleştirisine katılıp katılmadığının sorulması üzerine de, "Doğrusu bir yargı mensubu olarak, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki bir olayla ilgili onlar hakkında olumlu, olumsuz bir görüş belirtmek, bir yargı başkanına çok da uygun olmaz. O nedenle bu konuda değerlendirme yapmak istemem" karşılığını verdi.
Kendisinin 28 Şubat sürecinde yaşadığı bir mağduriyet olup olmadığına ilişkin bir soruya da Kılıç, "Hayır, ben o dönem Anayasa Mahkemesi üyesiydim. Benimle ilgili bir şey yaşamadım. Ama o dönemde üyeydim ve önümüzde de çok önemli konular vardı. Hep beraber yaşadık bunu, biliyorsunuz" yanıtını verdi.
Kılıç, soruşturma kapsamında Anayasa Mahkemesi'nden, herhangi bir bilgi belge talebi olmadığını da söyledi.
Kılıç, 28 Şubat sürecinde Anayasa Mahkemesi üzerinde bir baskı olup olmadığının sorulması üzerine de, "Birebir yaşadığımız çok şey oldu tabii ki ama bunu bugün değil de, yargı mensubu olmaktan çıktıktan sonra belki uygun bir zaman ve zeminde anlatmak mümkün olabilir. Tabii ki yaşadığımız çok şey oldu. Ama onları bugün şu anda konuşmak çok hoş olmaz" dedi.
Kılıç, 'Belki bir kitap yaparsınız' sözleri üzerin ede, "Kısmet, bakalım" karşılığını verdi.


'Danıştay Başkanı'nın açıklamaları sakıncalı'