Askerlik kanununu açık olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "Askerlik yaşına girdikten sonra yaş düzeltmelerinin hiçbiri etkilemez. Yaş düzeltme, yükseltme bu yasadan yararlanmak için hiçbir sonucu getirmeyecektir" dedi.
Milli Savunma Komisyonu'nda Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşmeleri usul tartışması ile başladı. Komisyon Başkanı Oğuz Kağan Köksal'ın toplantıyı açmasından hemen sonra CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş söz istedi. Daha önce CHP'nin bedelli askerlik ile ilgili verdiği teklifi hatırlatan Toptaş, teklifin tasarı ile birleştirilerek görüşülmesini istedi. Komisyon Başkanı Oğuz Kağan Köksal ise "Armut da elma da meyve ama" diyerek hükümet tasarısı ile CHP teklifini arasında bir benzerlik olmadığı için birleştirilmediğini söyledi.

-"BAŞBAKANIN GÖLGESİ KOLTUĞUNUZA DÜŞMÜŞ"-

CHP'nin bedelli teklifini veren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de tasarı ile teklifin birleştirilmesini istedi. Komisyon başkanını partizanca davranmakla suçlayan Hamzaaçebi, Eski Emniyet Genel Müdürünün siz olmasında tereddüde düşüyorum" dedi. Bedellhi askerlikle ilgili ayrı bir teklifi bulunan CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın da hükümet tasarısı ile iki teklifin de birleştirilmesini istedi. Tekrar söz alan Hamzaçebi, diğer komisyon başkanların ilgili teklifleri birleştirdiğine dikkat çekerek, "Öyle anlaşılıyor ki Başbakanın gölgesi sizin oturduğunuz koltuğa kadar gelmiş" dedi. Tartışmaya eski Milli Savunma Bakanı olan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da katılarak, getirilen diğer tekliflerin engelleme, karşı koyma amacı taşımadığını, birleştirilmesinin zenginlik olacağını söyledi.

-MHP ALT KOMİSYON İSTEDİ-

Bu arada söz alan MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de kamuoyu ile paylaştığı askerlikle ilgili geniş bir düzenleme için alt komisyon kurulmasını istedi. Önerileri değerlendiren Komisyon Başkanı Köksal, tasarı ile ilgili partilerin önerge de verebileceğini hatırlatarak usul tartışmasını bitirdi. CHP'li Hamzaçebi bunun üzerine, "Asıl sorun bu sürece CHP'yi katmamaktır. Çünkü CHP, AKP'den ön almıştır. Ama Başbakan kamuoyunda 180 derece farklı noktaya gelerek mahcup olmuştur" diye tepki gösterdi.

-"PARASI OLANA TEZKERE, OLMAYAN ASKERE"-

Tartışmanın ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz daha önceki bedelli askerlik uygulamalarını hatırlattı, hükümet tasarıyla ilgili komisyon üyelerini bildirdi. Bakan Yılmaz'ın tasarıyla ilgili bilgi vermesinin ardından ilk sözü CHP Milletvekili Turhan Tayan aldı. Türkiye'nin içinde yer aldığı ortamda sindirilmesi zor, vicdanların zor kabul edeceği bir karar olmasına karşın beklentiler nedeniyle içlerine sinmese de bu bunun yapılacağını dile getiren Tayan bazı itirazlarda bulundu. Belirlenen bedelin garip gurebanın ödemesinin mümkün olmadığını dile getiren Tayan, 21 gün temel hizmetin hem bedelli hem de dövizli askerlik yapacaklar için korunmasını istedi. Belirlenen rakamın yüksek olduğunu dile getiren Tayan, "Bunun halk arasında ifadesi "parası olana tezkere, olmayan askere'dir" dedi.
MHP'li Kutluata 4. kez yapılacak bedelli askerliğin yanı sıra bir de köklü çözüm önerdiklerini tekrarladı.

-"MİLLİ GELİR 3-4 KAT, BEDDELİ ÜCRETİ 2 KAT ARTTI"-

AKP İstanbul Milletvekili Şerif Ünal, muhalefet partilerinden gelen eleştirileri değerlendirdi. Bedelli askerlikten en az 150 bin kişinin yararlanmasını beklediklerini dile getiren Ünal, bedelli yasasının kapsadığı 460 bin vatandaşın yarısının krediler ve milli gelir artışından istifade ederek bu yasadan yararlanabileceğini söyledi. Ünal ücretin yüksekliği iddialarına ise, daha önceki döneme göre mili gelirde 3-4 kat artış olduğunu, bedelil ücretinde ise, 1.5-2 kat artış yapıldığını belirterek yanıt verdi. Ünal "30 bin rakamı aşağıda bile kalmış görünüyor" dedi.
BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise yaşın 28'e çekilmesini 30 bin TL ücretin de 5-10 bin dolar gibi makul bir seviyeye indirilmesini, ödemenin ise üç taksitte olmasını istedi.

-"YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞ YOLUNMUŞ VATANDAŞ MI?"-

CHP'li Toptaş belirlenen bedelli ücretlerinin dövizli çalışanlar için çok olmadığı yönündeki değerlendirmelere, "O paraların nasıl biriktirildiğini bilen biri olarak onların yolunacak vatandaş olarak görülmesi üzüntü verici" diye tepki gösterdi. Eleştirilere ve önerilere yanıt veren Milli Savunma Bakanı Yılmaz, MHP'nin alt komisyon önerisine, "Daha geniş bir sürede, ayrıca çalışılmalı" diyerek olumsuz yanıt verdi.
Bakan Yılmaz yaşın geriye çekilmesi önerisini ise, "Siz tarihi yaşı ne yaparsanız yapın, o yaşın altında kalan olur. Geçmişte örnekler, mevcut durumu alarak en optimum çözümün bu olduğunu düşünerek bu tasarıyı sunduk" diye karşıladı.
Bedel yüksekliği ile ilgili eleştirileri de kabul etmeyen Yılmaz, 1987 yılındaki milli gelir ile o miktarı düşünürseniz şimdi enflasyonu da eklesek aşağıda kalır gibi. Yine de ödeyen de, ödeyemeyen de olur. "Ülkeye katkı yapsın' diyoruz. Kimi askerlik yaparak kimi bedel ödeyerek" yanıtladı. Bakan Yılmaz yürürlük tarihi ile ilgili sorulara ise, celp döneminin başladığını hatırlatarak, "mümkün olduğu kadar hızlı şekilde" karşılığını verdi.

-"BEDELLİ ASKERLİK KRİZE KARŞI HAZIRLIK MI?"-

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Gümüş ise Bakan Yılmaz'a "Bedelil askerlik Avrupa'yı da sarmalayan krize hazırlık mı?" diye sordu. Elde edilen gelirin kanun gerekçesi dışında kullanılamayacağını belirterek yanıt veren Bakan Yılmaz, 460 bin kişinin yararlanma hakkı olduğunu ama bugüne kadar en fazla beşte birinin yararlandığını söyledi.

-BAKAN YILMAAZ'DAN YAŞ YÜKSELTECEKLERE UYARI-

Bu arada Bakan Yılmaz'ın bir de uyarısı oldu. Bedelli askerlikle ilgili tasarı açıklandıktan sonra birçok kimsenin mahkemeye başvurarak yaşını yükseltmeye çalıştığıyla ilgili bilgi geldiğini aktaran Bakan Yılmaz, "Askerlik Kanununda açık madde var. Askerlik yaşına girdikten sonra yaş düzeltmelerinin hiçbiri etkilemez deniliyor. Yaş düzeltme, yükseltme bu yasadan yararlanmak için hiçbir sonucu getirmeyecektir" dedi.
Bakan Yılmaz, toplumdaki ihtiyacı dile getirmek için yaşı 45 üzeri 60 bin kişinin bakaya durumda olduğunu örneğini verdi.

-CHP'NİN GELİRİ OLMAYANLARIN BEDEL ÖDEMEMESİ ÖNERGESİ KABUL EDİLMEDİ-

Görüşmeler sırasında CHP, 15 bin Türk Lirası parayı ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmesi konusunda önerge verdi. Önerge reddedildi. Önergede, ayrıca; yıllı gelirleri toplamı 12 bin Türk Lirasından az olanların veya hiç geliri olmayanların herhangi bir bedel ödememeleri, 25 bin Türk Lirasından az ve 12 bin Türk Lirasından fazla olanların 7 bin 500 Türk Lirası, 25 bin Türk Lirasından fazla olanların 15 bin Türk Lirası ödemeleri halinde Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek birlik ve kurumlarda temel askerlik eğitimlerini yapmaları şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılması da kabul edilmedi.
Önergede, toplanacak paraların şehit yakınları, gaziler, özürlüler, muhtaç erbaş ve er aileleri, TSK'ya mensup vazife malulleri ile Emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin, öğrenci yurdu yapımının ve afete maruz kalan ailelere yapılacak yardımların finansmanında kullanılması öngörülüyordu.

-CHP ASKERDE OLANLARIN YARARLANMASINI DA ÖNERDİ-

CHP'nin, kanun yürürlüğe girmeden önce askere alınanların da Kanun hükümlerinden istifade etmelerini amaçlayan önergesi de reddedildi. CHP'nin, kanunun 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi konusunda verdiği önergede reddedildi.
Yapılan tartışmaların ve oylamaların ardından Bedelli askerlik ile ilgili düzenleme değişiklik yapılmadan kabul edildi.


Anka