Kamuoyunu yıllardan beri meşgul eden bir konu bedelli askerlik meselesi. Tabii olarak bir beklenti oluştu ve bundan geri dönüş olmayacak gibi görünmektedir. Aslında tüm partilerde bu konudaki talepler açıkça dile de getiriliyor.

CHP Trabzon milletvekili M. Akif HAMZAÇEBİ ve CHP Edirne Milletvekili Rasim ÇAKIR tarafından TBMM'ye verilen Kanun teklifi ile, Askerlik Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesi suretiyle bedelli askerlik beklentilerine çözüm aranmaktadır.

Biz teklif metni içeriğinden ziyade, teklifin yasalaşma ihtimalindeki süreci aktarmaya çalışalım. Zira teklif metni adı üstünde bir teklif olup, üzerinde değişiklikler mutlaka yapılacaktır.

TEKLİFİN YASALAŞMASI İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Teklif, TBMM Kanunlar Dairesi’ne verilmektedir.

Kanunlar Dairesi’ne verilen teklif; TBMM Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin başkanlığında, TBMM Başkan yardımcıları, Parti Grup Başkan vekilleri’nin yer aldığı bir toplantıda değerlendirilecektir. Bu değerlendirme esnasında teklifin KOMİSYONA SEVKİNE karar verilirse yasanın önü açılmış demektir.

Ancak komisyona sevk edilmez ise yasa teklifi kadük olarak sonraki bahara bırakılmış olur.

Teklif komisyona sevkedilirse ilk geleceği yer MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU’dur.  

Milli Savunma Komisyonu’nda çoğunluk hükümetten olan üyelerdir. Komisyon üyelerinin yarıdan bir fazlası bu teklife evet derse teklif Milli Savunma Komisyonu’ndan da geçmiş olacaktır. Teklife bu şamadan sonra hükümet destek verdiği için tasarı da demek mümkün olacaktır. Ancak Milli Savunma Komisyonu tabii ki bu teklifin içeriğinde kendisini ilgilendiren konular başta olmak üzere değişiklikler ve yenilikler yapabilecektir.  Teklifin komisyondan değişikliğe uğramadan  aynen geçmesi beklenmemelidir.  

Mili Savunma Komisyonu’nda çoğunluk Ak Parti Milletvekillerinden oluşmaktadır. Ak Partili üyelerin  bu teklifi meclis tabiri ile “gömmesi” hali de ortaya çıkabilir. Bu ne demektir? Teklifin değişerek de olsa geçmemesi halinde ya teklif reddedilir, ya da ALT KOMİSYONA HAVALE EDİLİR. Teklife karşı olanlar ya da çıkmasını istemeyenler, ama bir taraftan da hele bir bakalım şeklinde düşünen üyeler Alt Komisyona havale yoluna gidilmesini sağlayabilir. Bu durumda ise alt komisyon oluşturulur. Alt komisyona havale durumunda, teklifin ilerlemeden geri kalması anlamı çıkarılabileceği gibi; oluşturulacak alt komisyonun iyi çalışması ve yeni bir irade oluşması halinde de buradan, daha sonra da olsa yine teklif veya yeni bir hükümet tasarısı oluşturulup asıl komisyonun önüne getirilebilir.

Hukukihaber.net’e açıklama yapan Av. Vedat ORUÇ devamla: Meclis çalışma sistematiği açısından bildiğim kadarıyla, bu teklifin Milli Savunma Komisyonundan geçmesi tek başına yeterli olmayacaktır. Milli Savunma Komisyonundan geçen(aynen veya değişerek) teklif, PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA da görüşülecektir. Zira ortada devlete para getirecek bir öneri vardır ve bu komisyon da tabii olarak mevzuunun muhatabı konumundadır.

PLAN BÜTÇE komisyonu, Milli Savunma Komisyonu’ndan geçen teklifin özüne dokunmayacaktır. Ancak kendisini ilgilendiren kısımlarına bakacak ve gerekirse o kısımlarda değişiklik yapacaktır. Bu hususlar’da, bedelli askerlik bedelinin ne olacağı, ödeme şekli, TBMM ye CHP tarafından sunulan tasarıdaki önerilerden olan kimden ne şekilde para alınıp alınmayacağı hususlarında, gelir vs hususlarda düzenlemeler yapacaktır.

Plan Bütçe Komisyonu’nda da Ak Parti vekillerinin çoğunlukta. Ekseriyetle yani üyelerin yarıdan bir fazlasının oyu ile teklif, Plan Bütçe komisyonundan da geçecektir.

Milli Savunma Komisyonu ve Plan Bütçe Komisyonundan da muhtemelen değiştirilerek geçen teklif TBMM Genel Kurulu’na gelecektir.  

Komisyonlardan geçen teklife müdahale edilmesi artık mümkün değildir. Ancak TBMM Genel Kurulu’nda maddelerin görüşülmesi öncesi veya görüşülmesi esnasında milletvekillerince ÖNERGE verilerek değişiklik yapılması istenebilir. Burada önerge veren milletvekillerinin hükümet milletvekillerinden olması verilen önergenin kabul  edilmesi ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Uygulamada genellikle diğer parti milletvekillerinin verdiği önergelerin reddedildiği görülmektedir.


 
BEDELLİ ASKERLİK KANUN TEKLİFİ METNİ

Şu ana kadar ifade ettiğimiz hususları özetlersek:

1-    Teklifin, TBMM Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin başkanlığında, TBMM Başkan yardımcıları, Parti Grup Başkan vekilleri’nin yer aldığı bir toplantıda değerlendirilerek KOMİSYONA SEVKİNE karar verilmesi,

2-    MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU’NDAN geçmesi,

(Burada değişiklikler yapılabilir.)

3-    PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDAN geçmesi,

(Burada değişiklikler yapılabilir.)

4-    TBMM GENEL KURULU’NDA oylanarak kabul edilmesi,

(Önerge ile değişiklikler yapılabilir.)

5-    CUMHURBAŞKANINCA ONAYLANMASI,

(Onaylayıp onaylamamak ya da kısmen onaylamak Sayın Cumhurbaşkanımız’ın takdirindedir.)

6-    RESMİ GAZETE DE YAYINLANMASI gerekmektedir.

k  İktidar Partisi’nin toplumsal bir gerçek ve çözüm bekleyen bir sorun haline dönüştüğü görülen Bedelli Askerlik konusunu çözeceğini düşünüyoruz. Ak Parti, teklifi zaten komisyonlarda kendi süzgecinden geçirecektir. Komisyonlarda Ak Parti’nin istemediği bir teklif veya teklif metni geçmeyeceğine göre, Ak Parti’nin 1 milyonu aşkın gencin bu sorununu çözmesinin siyasi istikbal açısından da lehine olacağını düşünüyoruz. CHP’nin teklifi ve MHP’nin de kabulünü bulan Ak Parti’nin bu olayı daha fazla uzatmadan istismarlara mahal vermeden müdahale ederek seçim öncesi bu yasayı çıkarması, kamuoyunu da rahatlatacaktır.

İktidar tarafından, sürpriz bir biçimde mevzuu tasarı olarak ta gündeme getirilebilir. İlerleyen günlerde hep beraber gelişmeleri göreceğiz.

Bu  mevzunun gündemden düşmeyeceği ve sorun çözülene kadar temcit pilavı gibi devamlı ısıtılıp ısıtılıp kamuoyu gündemine geleceği aşikar. Konunun istismara açık bir kapı olduğu herkesin malumu. Demir tavında dövülür. CHP’nin uzattığı kordan çıkmış demire AK Parti ustalarının el atma zamanı gelmiştir. Bu ham demire komisyonlarda şeklini siz verin, ister keskin bir kılıç, ister şaşmaz bir terazi yapın.

Ak Partili usta/üstad hukukçular, iyi bir eser ortaya çıkarsa, alın terlerini silerken Sayın Başbakanımız’ın bu konuda söz verdiğini de hatırlayacaklardır elbet. (www.hukukihaber.net)