Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli alanların daha hızlı belirlenmesi için birinci deprem bölgesinde yer alan kentlerdeki ilçe belediyelerine yetki devri yapmasının ardından kentsel dönüşüme ev sahipliği yapmaya hazırlanan İstanbul’daki birçok belediye çalışmalarını sürdürüyor. 

Yetkililer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yazı ile İstanbul’da aralarında Pendik, Üsküdar, Kadıköy ve Bakırköy’ün de bulunduğu 14 ilçeye hem tespit yetkisi hem de bu alanlar için imar planı ve kentsel tasarım projeleri yapıp, bunları bakanlığa sunma yetkisi verildiğini kaydetti.

İLK UYGULAMA: ZEYTİNBURNU
1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin hemen ardından İstanbul’da deprem referanslı kentsel dönüşüm çalışmasının ilk uygulamaya konulduğu ilçe Zeytinburnu oldu. 1999’dan bu yana Zeytinburnu’nda 1310 bina yıkılıp deprem yönetmeliklerine uygun olarak yeniden inşa edildi.

BEYKOZ’DA SORUN: DOĞAL SİT
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz’un en önemli sorunlarının başında 'doğal sit' geldiğini, kanun değişmeden asla kentsel dönüşüm yapamayacaklarını belirtti. İlçede toplam 46 bin bina, 105 bin daire bulunduğunu, bunların tamamının kentsel dönüşüm sağlanarak yenilenmesinin 10 yılda mümkün görüldüğüne işaret eden Çelikbilek, kentsel dönüşümde öncelikle Rüzgârlıbahçe ve Çubuklu mahallelerindeki belli alanların tespit edildiğini, bunlarla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

FATİH’TE 7 MAHALLEDE YENİLEME
Yasanın çıkmasından çok önce kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayan Fatih Belediyesi, bu kapsamda çalışmalarına devam ediyor. Fatih’te yaşayan vatandaşlardan binalarının dönüşümü için belediyeye talepler de gidiyor. İlçede Sulukule’nin yanı sıra Ayvansaray, Fener-Balat, Süleymaniye, Kapalıçarşı ve Yalı Mahallesi’nde de kentsel yenileme çalışmaları devam ediyor.

ESENLER’DE 1500 EV
Esenler Belediye Meclisi, Havaalanı ve Tuna mahallelerini afet riski taşıyan alan olarak belirledi. Bu durum, Bakanlar Kurulu’nun onayıyla kesinlik kazanacak. Onaylanması durumunda toplam 1500 konutluk alan kentsel dönüşüme tabi tutulacak. İlçedeki kentsel yenileme çalışmalarının, TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla hızlı şekilde devam ettiğini ifade eden yetkililer, şu anda fiili çalışmanın 3 alanda yürütüldüğünü bildirdi.

BAYRAMPAŞA’NIN YÜZDE 14’Ü YENİLENDİ
2001 yılından itibaren zemin yapısına göre bina temel ve taşıyıcı sistemi seçilerek depreme dayanıklı bina yapımına başlandı ve ilçe bina stoku olan 21 bin 432 binanın 3 bini yenilendi. Yetkililer, kentsel dönüşüm için ilçede çok sayıda duyarlı vatandaşın başvurusu olduğunu ifade etti.

ÇEKMEKÖY’DE ‘GÖNÜLLÜ’ DÖNÜŞÜM
Çekmeköy’de de 'gönüllü kentsel dönüşüm' kapsamında evini yenilemek isteyen vatandaşların müteahhitlerle çalışması sonucu yaşanan bir oluşum bulunuyor.

PENDİK’TE 5 BÖLGEDE DÖNÜŞÜM
Ertuğrulgazi Mahallesi, Taşlıbayır Bölgesi, Kavakpınar ve Çamçeşme Mahallesi, havaalanı yolu kısmı, Çınardere Mahallesi Ayazma Caddesi’nin güneyi ile E-5 Karayolu güneyi olmak üzere Pendik’te 5 bölgede büyük ölçekli dönüşüm alanları bulunuyor. Büyük ölçekli alanların yanında, 50’ye yakın siteden de belediyeye binalarını yıkıp yeniden yapma istemi ve bu konuda yardım talebi geliyor.