Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ölümünün 5. yılında yapılacak anmaya katılacak yaklaşık 10 bin kişilik grup, Taksim Meydanı'nda toplandı. Grup, Ermenice ve Türkçe 'Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz' yazılı pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçti. Grubun Cumhuriyet Caddesi'nde başlattığı yürüyüş öncesi polis de yoğun güvenlik önlemi aldı. Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatılırken, polis helikopteri de havada bölgeyi taradı.

Hrant Dink, Agos önünde anıldı

Agos Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 5. yılında öldürüldüğü yerde binlerce kişinin katılımıyla anıldı. Törende yapılan konuşmada, mahkemenin Dink cinayeti ile ilgili verdiği karara tepki gösterildi.

Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Agos Gazetesi önünde Hrant Dik için anma töreni düzenlendi. Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda vatandaşın da katıldığı anma töreni, Taksim'den yürüyüşle başladı. Slogan atan ve pankart açan grup geniş güvenlik önlemleri altında gazetenin önüne geldi. Hrant Dink'in vurulduğu yere karanfiller bırakıldı ve Dink'in posteri açıldı. Kalabalık gazete binası önünde toplanarak slogan atmaya devam etti. Bu sırada metronun Osmanbey durağı da geçici olarak kapatıldı. Cadde araç trafiğine kapatıldı. İnsan kalabalığı sebebiyle zaman zaman izdiham da yaşandı. Balkondan yapılan konuşmalarda Dink davası hakkında verilen karar eleştirildi. Gazetenin önünde toplanan kalabalık, 'Bu dava böyle bitmez' şeklinde slogan attı. Hrant'ın arkadaşlar grubu adına açıklamayı gazeteci-yazar Karin Karakaşlı yaptı. Karakaşlı, dava sürecinde delillerin yok edildiğini, telefon görüşmelerinin dahi silindiğini savunarak, Ergenekon bağlantılarının neden ortaya çıkarılmadığı konusunda tepkisini dile getirdi. Kafes Eylem Planı'nı hatırlatan Karakaşlı, "Yargıtay bir kez de adalet adına temyiz mekanı olsun. Bunları yapmak borçtur, yükümlülüktür, şarttır. Çünkü bize yaşatılan ayıptır, zulümdür, günahtır. Hrant Dink sağken yargı süreci ve linç kampanyalarını hazırladıkları biliniyordu. Derken Kafes Eylem Planı da ortaya çıktı. Dört yanımızdan yalanlarla sardılar sarmaladılar bizi. Tam 5 yıldır böyle bu. En sonunda iki kişi verdiler elimize. Bununla yetinin dediler. Ortada zaten silahlı terör örgütü olmadığına göre onun yöneticisi ve üyeleri de yok." ifadelerini kullandı.

 

Konuşmanın ardından sloganlar devam etti. Anma töreni sırasında saygı duruşunda da bulunuldu. Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve oğlu Arat Dink'de Agos Gazetesi'nin camından kalabalığa el salladı. Hrant Dink'in bir konuşması katılımcılara dinletildi.

Dağılan gruplar araçları ve işyerlerini taş ve şişe yağmuruna tuttu

Hrant Dink'in ölümünün 5. yılı dolayısıyla düzenlenen anma törenin ardından dağılan bazı gruplar, işyerlerini ve sivil araçları taş ve şişe yağmuruna tuttu. Grup, taş ve cam şişelerle Taksim Meydanı girişindeki restoranların camlarını kırdı. Sivil polisleri kovalayan gruba çevik kuvvet müdahale etti. Tarlabaşı ve Dolapdere'de kovalamacalar sonucu 21 kişi gözaltına alındı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ölüm yıldönümünde düzenlenen törenin ardından yürüyen gruplar Şişli ve Taksim'de olay çıkardı. Yol boyunca banka ve iş yerlerinin camlarını kıran gruplar, Taksim'de de sivil araçları ve polisleri taşladı.Saldırı sırasında her şeyden habersiz yemek yiyenler ise korku dolu anlar yaşadı. Saldırı sırasında bazı banka şubeleri de zarar gördü. Yoldan geçen araçlara şişe atan göstericilere çevik kuvvet müdahale etti. Tarlabaşı ve Dolapdere ara sokaklarında yaşanan kovalamacalarda 4'ü kadın 21 kişi gözaltına alındı.

Kovalamacalar sırasında polis helikopteri de havadan göstericileri an be an takip ederek aşağıdaki ekiplere yer bildirdi.



Cihan