Karakullukcu, TOBB ETÜ Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi öğrencilerine ''Danıştay'ın Hukuk Devletinde Rolü ve Önemi'' konulu konferans verdi.

Hukukun insanla başladığını ve sürekli geliştiğini belirten Karakullukçu, hukukun değişimi de beraberinde getirdiğini söyledi. Hak ve adaletin paylaştırılmasının önemli olduğunu, bunu sağlamak amacıyla hukukun oluşturulduğunu anlatan Karakullukcu, yasaların da insanların yaşamlarını düzenleyen temel metinler olduğunu vurguladı.

Yeni anayasa yapımı çalışmalarına da değinen Karakullukcu, ''ben yaptım oldu'' mantığından uzak durulması ve her kesimin fikrinin alınması gerektiğini belirtti. Bu fikirlerin tümünü anayasaya yansıtmanın mümkün olmayacağını ifade eden Karakullukcu, görüşlere anayasada ana hatlarıyla değinilebileceğini kaydetti.

Danıştay'ın görevleri hakkında öğrencilere bilgi veren Karakullukçu, idarenin her türlü tasarrufunun yargı denetimine tabi tutulmasının hukuk devletinin bir gereği olduğunu hatırlattı. Yargı mensuplarının, hakkı ve adaleti zamanında, gerekene teslim etmek zorunda olduğunu vurgulayan Karakullukcu, ''Kusura bakmayın yanlış karar vermişim'' demeye kimsenin hakkı olmadığını söyledi.


-''Yerinizde olsam bildiğim gibi yapardım''-


Öğrencilik yıllarındaki anılarından bazılarını paylaşan Karakullukçu, öğrencilere ''Hocalarınız duymasın ama ben sizin yerinizde olsam bildiğim gibi yapardım. Akıllı çocuklarsınız, devletin size ihtiyacı var ama Roma hukukundaki 'elden teslimi', idare hukukundaki yürütmenin durdurulmasını öğrensen ne olur, öğrenmesen ne olur. Bana yürütmenin durdurulmasını sordular, 99 sayfalık ders ikmale kaldım. Hazirandan eylüle kadar öğrendim. Onun için kendinize zaman ayırın çünkü en güzel çağlarınız'' diye seslendi.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Karakullukcu, ''Boynuna poşu taktığı için 11 yıl ceza alan bir öğrenci var, bir de tutuklu milletvekillerinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz-'' sorusuna, hukukta bir suçun işlenmesi halinde kişiler arasında herhangi bir ayrım olmayacağını, işlenen suçla ilgili verilecek cezanın yasalarda belli olduğu yanıtını verdi.

Karakullukcu, ''Her suçun karşılığı vardır, bunun ayrıcalığı olmaz. Takdir hakkı adaleti dağıtan hakime aittir. Her bir yurttaş sırtındaki millet adına kullandığı ceketi bir tarafa bırakmak zorunda, ben dahil. Bana uygulanacak olan ceza kanunu maddesi ile size uygulanacak arasında fark olamaz. Bir suç kişilere göre değişmez'' dedi.


-Tutuklu vekiller-


Hüseyin Karakullukcu, tutuklu milletvekilleriyle ilgili soruyu yanıtlarken de milletvekillerinin yasama görevini ifa edebilmek ve hukuken kazandıkları milletvekilliğini yapabilmek için TBMM çatısı altında yemin etmeleri gerektiğini söyledi.

Tutuklu oldukları için bu milletvekillerinin yemin edemediklerini hatırlatan Karakullukçu, şunları şöyle devam etti:

''O halde bu yemin icraatı gerçekleşmediği sürece sizin statünüz, sizinle birlikte seçilenlere göre biraz daha değişik. Evet milletvekilisiniz ama eylemselliğe dönüşme şartı olan yemini edemiyorsunuz. Böyle mi olması lazım- Olurdu, olmazdı tartışmasına girmiyorum. Etki, baskı... Kimse baskı yapamaz. Bizim kimsenin yanında veya uzağında olma lüksümüz yok. Biz halkın bize verdiği yetkiyi kullanan kişiler olmak zorundayız. Hepimizin beşeri ilişkilerde siyasal, dinsel, kentsel anlayışımız vardır. Biz ne kimseye yakınız ne de uzağız. Sıfır noktasındayız. Bu demin saydığım özellikleri de hakim olarak içimize gömüp, gelen olayları objektif olarak hukuk kurallarına göre yapmak zorundayız. Kendi düşüncelerimizi, siyasal, dinsel, ırksal da olsa bunun içine karıştırıp adalet dağıtmaya kalkarsak bunun adı adalet olmaz.''


-''Benim de telefonlarım dinleniyor. Ben rahatım''-


Bir öğrencinin, ''Özgürlüklerimiz kısıtlanıyor. Telefonlarımız dinleniyor. Bunlar hakkında ne düşünüyorsunuz-'' sorusuna Karakullukcu, ''Benim de telefonlarım dinleniyor. Ben rahatım, çok rahatım. Niye- Çünkü herkesin dinleniyor'' dedi.

Danıştay'da dinlenme cihazı ''böcek'' bulunduğunu hatırlatan Karakullukcu, ''Dinlemeye çalıştıkları arkadaşımızın ağzından kerpetenle cümle alamazsın. O kadar çok dinlemeye çalışmışlar ki böcek yapıştırmışlar, düşmüş'' diye konuştu.

Yasa dışı dinlemelerin insan haklarına da aykırı olduğunu, bir şeyi dinleyebilmek için bazı kurallar bulunduğunu söyleyen Karakullukcu, yasal dinleme için mahkemeden karar alınması gerektiğini hatırlattı.

Dinleme yöntemlerinin de artık farklılaştığını dile getiren Karakullukcu, ''Artık, kapının önüne bir araç getiriyorlar, yatak odanıza kadar dinleniyor. Hiç rahatsız olmayın cep telefonlarından bir şey olmaz. Aranızda ne konuşacaksınız, 'aşkım, ne yaptın akşam şuraya gidelim mi' falan, en çok konuştuğunuz bunlar'' dedi.

Yasa dışı dinlemenin özel hayatın gizliliğini ihlal olacağını, bunun da suç olduğunu belirten Karakullukcu, ''Bunların olmaması lazım. İnşallah günün birinde olmaz. Hepimiz rahatsızız bundan. Hukuki değil, yasal değil, geçerliliği de yok'' dedi.



AA