CHP eski lideri Deniz Baykal, Emniyet'in ABD'lilere verdiği öne sürülen brifingdeki ‘’Rüşvet iddiası’’ için savcılığa suç duyurusunda bulundu ve tazminat davası açtı. Bu dava, Wikileaks belgelerinde de yer alan bir çok ‘’Kozmik olayı’’ da, duruşmalar aşamasında gündeme getirecek.

Baykal, rüşvet aldığı iddiasına yönelik tüm belgelerin, 3 gün içinde savcılıklara verilmemesi durumunda, Emniyet, İçişleri Bakanı ve Başbakan hakkında suç duyurusunda bulunulacağını ve tazminat davası açılacağını bildirmişti. Baykal üç gün bekledi ve başvurusunu yaptı.

BRİFİNG VERİLDİ Mİ?

WikiLeaks belgelerine göre Emniyet ABD Büyükelçiliğinde iki kez brifing verdi. 21 Kasım 2008’deki ilk brifingde, Büyükanıt’ın kızına ait özel görüntülerden, Baykal’a ödendiği iddia edilen rüşvet konu edildi. 24 Kasım 2008 tarihli kriptoya ilişkin belgede, elçiliğin siyasi müsteşarı Daniel O’Grady’nin imzası bulunuyor.

Belgeye göre, 29 Mayıs 2009’daki ikinci brifingde ise ‘’Ufuk Ersoy Yavuz’’ adlı polis sunum yaptı. Ancak Emniyet teşkilatında ‘’Ufuk Ersoy Yavuz’’ değil ‘’Ufuk Gürsoy Yavuz’’ adında bir görevli bulunduğu ve bu kişinin de Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı Uluslararası İlişkiler Şube Müdürü olduğu belirtiliyor.

Öte yandan ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinde 1999’dan bu yana bir FBI temsilcisi bulunuyor. Bilgilerin ‘’Brifing değil’ ikili görüşmeden elde edildiği de öne sürülüyor. Bu FBI görevlisinin bir Türk emniyet yetkilisi ile görüşüp elde ettiği bilgileri Büyükelçilik Müsteşarına aktardığı ve Müsteşarın da bu bilgileri kripto haline getirdiği, Wikileaks belgelerine de buradan yansıdığı savunuluyor.

‘Toplantı yapıldığı çok açık’

BAYKAL suç duyurusunun ardından VATAN’a şunları söyledi:

BASİT: Soruşturma ciddi götürülürse gerçekler ortaya çıkacaktır. Belgelerde toplantı yapıldığı açık. Bakan ve Genel Müdür açıklama yaptı ama bu açıklamalar tatmin edici değil. Emniyet’ten kimler gidip bilgi verdi savcılık araştırsın. Mobese kayıtları, Emniyet’in yazıları incelensin. Gerçeği ortaya çıkarmak basit. Kimler brifing vermiş çağırsınlar sorsunlar. Belgelerin içinde bir kişinin ismi zaten geçiyor. Bunu Bakan ve Genel Müdür’e de sormak lazım. Göndermedik diyorlarsa kendi başına mı gidip bilgi vermiş Emniyet yetkilileri? 

CEZASINI ÇEKMELİ: Brifingi veren kişiye de ya söylediklerini ispat et ya da ispat edemiyorsan bunun cezasını çek denilmesi gerekiyor. Benimle ilgili belgeler ortaya konulsun. Ergenekon davasında brifing verilmesi müthiş birşey. Soruşturmayı daha başlangıç aşamasında savcılar değil ABD, Emniyet ortak mı yürütüyor, bunların da ortaya çıkarılması gerekiyor.

KENDİMİ DE ŞİKAYET ETTİM: Suç duyurusunda benim hakkımda da işlem yapılmasını istedim. Benim hakkımda orada yazılanlar da araştırılsın. Her türlü gerçek ortaya çıkarılsın.


Vatan