Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın mağdurların şikayeti üzerine başlattığı soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dolandırıcılık faaliyetleri yaptığı öne sürülen bir grubu takibe aldı. Emniyetin yaptığı araştırmanın sonucuna göre, şebeke dolandırıcılık için 'www.yasalhakkim.com' isimli bir internet sitesi kullandı. Bu site üzerinden daha önceden kredi çeken ve kart aidatı kesilen kişilere ulaşan dolandırıcılar, kendilerini avukat veya avukat asistanı olarak tanıtıp vatandaşlara mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda yardımcı olacaklarını söyledi. Bankalara ödedikleri haksız ücretleri geri almak isteyen vatandaşlara, kargo yoluyla kendilerine gönderilen evrakları doldurup tüketici hakem heyetlerine başvurmalarını isteyen şebeke, evrak talep eden vatandaşlardan kargonun teslimi esnasında 110 TL para aldı. Ancak firmanın gönderdiği evraklar, tüketici hakem heyetleri tarafından kabul edilmedi. Ödedikleri parayı geri isteyen vatandaşlar, kimseye ulaşamayınca dolandırıldıklarını anlayarak savcılığa başvurdu.
 
Şebekeyi uzun süre takip eden bilişim suçları ekipleri, düzenledikleri operasyonda 28 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyonda dolandırıcılıkta kullanıldığı tespit edilen 7 adet harddisk, 14 adet cep telefonu ve 25 adet sim kart ile müşterilere gönderilmek üzere bekletilen çok sayıda matbu evrak ve dokümana da el konuldu.
 
Şebekenin mağdurlara gönderdiği kargoları inceleyen polis, ülke genelinde 2 bin 483 kişinin dolandırıldığını ortaya çıkardı. Şimdiye kadar 273 bin 238 TL haksız kazanç sağladığı tespit edilen şüphelilerin, internet sitesi üzerinden dolandırmak için belirledikleri 50 bin kişinin de isim listesine ulaştı.
 
İfadeleri alınan şüphelilerden 24'ü emniyetten serbest bırakıldı. Şüphelilerden işyeri sahibi M.C. ile işyeri sorumlusu olarak çalışan C.E.E. ve olayla ilgili olan A.Ş. ve E.S., adliyeye sevk edildi. E.S., savcılıkça serbest bırakıldı. M.C., C.E.E. ve A.Ş. ise nöbetçi mahkemece adli kontrol cezası verilerek serbest bırakıldı.
 
Öte yandan dolandırıcılık sırasında isimleri kullanılan 3 avukatta, şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu.
 


(CİHAN)