Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Bulgaristan'daki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işlemi ve Türkiye ve KKTC'deki üniversitelere yapılacak yatay geçişlerin, bazı somut önlemler alınıncaya kadar 3 ay süre ile geçici olarak askıya alınması ve gerekli önlemler alınıp bildirilmesi halinde askı kararının yeniden değerlendirilmesine karar verdi. YÖK'ten yapılan duyuruya göre, kurulun 6 Eylül tarihli ''Bulgaristan'da bulunan eğitim kurumlarındaki diploma, ders notu, şerh ve damga sahteciliğine ilişkin olarak Bulgaristan'daki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işleminin ve Türkiye ve KKTC'deki üniversitelere yapılacak yatay geçişlerin Bulgaristan makamlarıyla yapılacak müzakereler tamamlanıncaya kadar askıya alınması'' kararı, Bulgaristan yetkili makamlarıyla yapılan müzakereler ve Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu yeniden değerlendirildi. YÖK'ün 19 Aralık 2012 tarih ve 1274 sayılı kararıyla Bulgaristan'daki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işleminin ve Türkiye ve KKTC'deki üniversitelere yapılacak yatay geçişlerin, bazı somut önlemler alınıncaya kadar Genel Kurul karar tarihinden itibaren 3 ay süre ile geçici olarak askıya alınması ve gerekli önlemler alınıp Başkanlığa bildirilmesi halinde askı kararının yeniden değerlendirilmesine karar verildi.


Bulgaristan yetkili makamlarından alınması beklenen somut önlemler şöyle sıralandı:

''- Bulgaristan üniversitelerince verilen tüm diplomaların 2 ay içinde taranarak Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanlığı'nın İngilizce internet sayfasına yüklenmesi, öğrenim dönemi sonunda kayıtların güncellenmesi ve böylece önlisans, lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olan öğrencilerin diplomaları hakkında YÖK tarafından bilgi edinilebilmesi.

-Öğrenim belgelerinin her sayfasına rakamlar içeren özel bir mühür konulması ve bu mühürlerin periyodik olarak değiştirilerek Dışişleri Bakanlığına bilgi verilmesi.

-Bulgaristan NARIC (Avrupa Bilgi Merkezleri Ağı/Ulusal Akademik Tanıma Bilgi Merkezleri) sisteminin diploma ve transkript sahteciliğinin tespitine yönelik etkin bir şekilde kullanılması.

-Sahtecilikle mücadele için aracı şirketler konusunda her bir üniversite temelinde tek tek atılacak olan adımlar konusunda YÖK'e net bir bilgi verilmesi.

-Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı ile Eğitim, Gençlik ve Bilim Bakanlığının diploma onay makamları olarak sahteciliğe karşı alınacak önlemlerde gerekli hassasiyeti göstermeleri.''