15 Temmuz kanlı kalkışmasını gerçekleştiren FETÖ'nün sanal ini ByLock'la, masum insanları da tuzağa çektiği belirlenmişti. İlk olarak adli bilişim uzmanları Tuncay Beşikçi ve Koray Peksayar tarafından tespit edilen ve sonrasında güvenlik birimlerinin de araştırma yaptığı 'at izi' kumpasında ilerleme kaydedildiği ve rapor hazırlandığı belirtildi. Güvenlik güçlerinin hazırladığı raporda ByLock kumpasının, namaz vakitleri, müzik programları, sözlük gibi sadece android telefonlara indirilebilen 8 uygulamaya gizlendiği ortaya çıkarılmıştı. Bu uygulamaları yükleyen kişilerin, haberleri bile olmadan telefonlarının çeşitli reklam ve gizli kodlarla ByLock sunucusuna yönlendirildiği belirlenmişti. Ancak yüzbinlerce örgüt üyesinin ortaya çıktığı ByLock listelerinde bu ayrımın yapılmasının güçlüğü nedeniyle, FETÖ'cü olmayanlarında adli soruşturma ve yargılamalarda yer aldı. Araştırmada bu programları telefonlarına indirenlerin tek tek tispit edilmesi için kriterler belirlendiği öğrenildi. Bunlardan biri de hep aynı saatte ByLock'a girdiği görülenler. Özellikle bazı isimlerin programa girdiği saatlerin namaz vakitlerine denk gelmesi ayırıcı bir kriter olarak belirlendi. Bu kullanıcıların örgütle hiçbir bağlantısı bulunamaması da diğer belirleyiciler olarak ortaya çıktı.

FETÖ, ByLock'u tasarlarken, deşifre olma ihtimaline karşı kumpas planı yaptığı da ortaya çıkmıştı. Örgütün android üzerinden piyasaya sürdüğü GSM uygulamaları namaz vaktini hatırlatan, kıble gösteren, şarkı arama, müzik dinlemeye ve sözlük programlarıydı. Bu uygulamaları indirenler ByLock sunucusuna yönlendirildi. FETÖ at izi kumpasıyla gerçek örgüt üyelerinin gizlenmesini sağlamayı ve çok sayıda mağduriyet oluşturarak kaos etkisi oluşturmayı hedefledi.

KARAR'ın görüştüğü güvenlik kaynakları FETÖ üyeliğinde ByLock kullanımının en önemli delil olduğunu vurgulayarak, örgütün bu programın önemini bildiği için deşifre olması halinde kendileri için sigorta tuzaklar kurduklarını belirtti. Programın çözülmesinin, örgüt hedefleri doğrultusunda kuran ve kullananların kimliklerin belirlenmesi ile bu kayıtlardan gerçek kişilere ulaşılmasının ciddi bir çalışmayı gerektirdiği ifade edildi. Güvenlik birimlerinin açık bırakmayacak şekilde çalışmalar yürüttüğünü, FETÖ'nün mağdur ettiği insanların suçlulardan ayrıldığını belirttiler.

TUZAĞI NAMAZ VAKTİYLE YAYDILAR

Adli bilişimciler ByLock tuzağıyla ilgili Morbeyin.com adlı şirketin çıkardığı 8 uygulamanın içinde yer alan bazı küçük reklam dosyalarının, ByLock ip'lerini kullandığını belirlemişti. ByLock'u indirmemiş kişilerin, şirketin uygulamalarını kullandığında, direkt ByLock serverlarına bağlanmış gibi göründükleri ortaya çıkmıştı. Bu uygulamalar arasında "Best Free Music, Bul Dinle, Araba2.com" da bulunuyor.

Haber: Hilal Öztürk/Karar