Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasındaki faaliyetlerine ilişkin yürütülen soruşturmada ifadeleri alınan itirafçılar, örgütün jandarmadaki mahrem nitelikli yapılanmasını tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkardı. Jandarma personelinin İstanbul’daki darbe girişimi eylemlerine ilişkin hazırlanan 870 sayfalık iddianamede deşifre edilen jandarmadaki mahrem yapının en alt kademesinde "öğrenci" diye tabir edilen askerler, bir üstünde ise hiyerarşik olarak "öğretmen" sivil şahıslar, daha sonra müdür yardımcıları onların üzerinde de müdürler yer alıyor. Jandarma astsubay ve jandarma uzman çavuşlardan sorumlu bir müdür yardımcısı, jandarma subaylarından sorumlu bir müdür yardımcısı, her müdür yardımcısına bağlı 4-5 veya daha fazla sayıdan oluşan öğretmenler, her öğretmene de duruma göre 4’e kadar öğrenci veriliyor. Örgüt, jandarmadaki yapılanlamasında İstanbul'u Avrupa, Anadolu ve Silivri olarak üç bölgeye ayırmış. "Marmara Bölge İmamı", jandarma yapılanması hiyerarşisi içinde en üst düzeyde olan ve Ankara’da bulunan "Jandarma Kuvvet İmamı"na doğrudan bağlı bulunuyor.

Örgütün jandarmadaki yapılanmasında sınav sorularının nasıl elde edildiğini de anlatan itirafçı astsubay Ö.B, 2000’den 2015 yıllarına kadar Jandarma personelinin uzman çavuşluktan astsubaylığa, astsubaylıktan subaylığa ve tüm ihtisas sınavlarının sorularının dijital ortamda bölge temsilciliklerine geldiğini söyledi.

Ö.B, 2013 yılından sonra soruların dijital olarak gelmeyip, listeler üzerinden Ankara Jandarma Beytepe Okullar Komutanlığı’nda sınav komisyonları tarafından tespit edildiğini, kariyer planlamasına göre yapının uygun gördüğü ilgili personelin bölge temsilciliklerinin onayıyla tespit edildikten sonra bu şahıslara 2013 yılına kadar sınav sorularının verildiğini ifade ederek, tespit edilen uygun adayın müdür veya müdür yardımcısının evinde veya personelin kendi evinde bilgisayar ortamında bir yemin metni okutulup verildiğini, yapı içerisinde bu işin adına “Fetih Okuma” denildiğini anlattı.

Karar'ın haberine göre, Ö.B, 2010-2015 yılları arasında ilgili okullara yapı tarafından sokulan öğrenci sayısının yüzde 100’ü bulduğunu belirtti. Bir devlet okulunda öğretmen olarak çalışan ve örgüt içinde sözde “müdür yardımcısı” pozisyonundaki itirafçının anlatımlarına göre ise örgütün jandarmadaki yapılanması ve birimlerinin görev dağılımı şöyle:

Küskünleri geri kazanıyorlar
Ümitçiler: Terör örgütünün yapılanması içinde ‘Müdür’ seviyesinde olup direkt temsilciye bağlı olarak çalışmakla birlikte her bölge temsilciliğinin bir adet ümitçisi bulunuyor. Bu sözde müdürlük, daha önceleri irtibat, himmet, izdivaç vb. konularda sıkıntı çıkartan askeri personelin tekrardan geri kazanılması amacıyla kuruldu. Bunlar, kişinin tekrar kazanılması amacıyla düğünü, doğum günü, çocuğunun dünyaya gelmesi gibi özel günlerinde mutlaka bu kişiye çeyrek, yarım altın gibi çeşitli hediyeler veriyor.

1'den 52'ye şakirlik derecesi
İzdivaççılar: Jandarma personeline yine yapılanmaya mensup olan kadınları bulup evlendirmekle görevli. Yapılanma dışı bir kadınla evlenen kişinin şakirtlik derecesi düşürülüyor ve hoş karşılanmıyor. Şakirtlik derecesi, 1’den 52’ye kadar olup derecelenme bu şekilde yapılıyor.

Programları geliştiriyorlar
Arama Tarama Mesulü (ATM): Terör örgütü elemanlarının kullandığı dijital malzemelerdeki mensuplar arası iletişimi sağlayan "Shu, Tango, ByLock" gibi programları yükleme, cihazları yeri geldiğinde formatlama görevini yürütüyor. Örgüt içinde sözde ‘müdür’ seviyesinde görevi bulunan ATM sorumluları zaman zaman Ankara’da toplanıp program ve sistem geliştiriyor.

Eldivenle sahte ihbar mektubu
Bilgi İşlem Mesulü (BİM): Yapılanma içerisinde en kritik görevi icra eden BİM sorumluları, bilgisayardan çok iyi anlayan ve her türlü "diskriminasyon" (karalama, kötüleme amacıyla) faaliyetini yürütmekle görevli. Eldivenle sahte ihbar mektupları hazırlayıp kendilerinden olmayan personel hakkında ‘Bunlar FETÖ’cü’ diyerek Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderiyorlar.


Yenişafak