Diyarbakır'da 1,5 yıl önce hırsızlık çetesine düzenlenen operasyonda ele geçirilen 202 küçükbaş hayvan, olayla ilgili sanıkların yargılandığı mahkemenin başına dert oldu. Hayvanlar, teslim edilecek yediemin olmadığı için çobanlık yapan birine verildi. Çoban hayvanlara baktığı 1,5 yıl için 26 bin lira isteyince mahkeme, koyunları satışa çıkardı. Açık artırmada 202 küçükbaş hayvan 55 bin liraya Diyarbakır'daki bir et firmasına satıldı. Bu parayla çobanın ücretini ödeyen mahkeme, geriye kalan kısmı da bankaya yatırdı. Dava süresince koyunların sahibi bulunamazsa hesaptaki para Hazine'ye devredilecek. 

Türkiye'de mahkemece haczedilen ya da düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen hırsızlık malı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarla ilgili 'yediemin sorunu' Diyarbakır'da devam eden bir davayla yeniden gündeme geldi. Diyarbakır'da 2011 yılında 5 ilde hayvan hırsızlığı yaptığı tespit edilen ve aralarında bir köy muhtarının da bulunduğu çeteye operasyon düzenlendi. Diyarbakır, Batman, Bingöl, Erzincan ve Şanlıurfa illerinde hayvan hırsızlığı yaptıkları kişilere yönelik eş zamanlı düzenlenen operasyonda 108 büyükbaş, 202 küçükbaş çok sayıda küpe ve sahte menşe şehadetnamesi ele geçirildi. Gözaltına alınan 16 kişiden 10'u tutuklandı. Operasyonun yapıldığı ilk günlerde hırsızlık malı olduğu tespit edilen 108 büyükbaş hayvan, sahiplerinin başvurusu üzerine kendilerine teslim edildi. Ancak 202 küçükbaş hayvanın sahipleri bulunamadı. Tutuklu sanıkların yargılandığı Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi'nde dosyanın önemli delili olan küçükbaş hayvanlar, mahkemenin başına bela oldu. Diyarbakır'daki yedieminlerle tek tek görüşen mahkeme, hayvanlara bakacak yediemin bulamayınca yeni bir yöntem geliştirerek, koyunları çobanlık yapan birine ücret karşılığında teslim etti. İsminin saklı tutulduğu çoban, koyunlara baktığı 1,5 yıl karşılığında mahkemeden 26 bin TL ücret talep etti. Mahkeme hayvanların bu şekilde bakılması durumunda, dava sonuçlanana kadar binlerce liranın harcanacağı kanaatine vararak hayvanların açık artırımla satışına karar verdi. 202 küçükbaş hayvan 55 bin TL'ye Diyarbakır'daki bir et firmasına satıldı. Bu paranın 26 bin TL'si çobana verilirken geriye kalanı açılan bir hesaba yatırıldı. Dava süresince koyunların sahiplerinin belirlenmemesi durumunda geriye kalan para Hazine'ye devredilecek. 

Küçükbaş hayvan sahiplerinin şu ana kadar ortaya çıkmamasının nedeni ise hırsızların rampada yavaşlayan kamyonlara motosikletlerle yanaşıp, hayvanları motosikletin özel yapılmış sepetine atarak çalması. Hayvanlar, çoğunlukla Van ve Ağrı'dan batı illerine hayvan taşıyan kamyonlardan çalınıyor. Sürücüler ve mal sahipleri çoğu zaman hayvanlarının çalındığının farkına varmıyor.




Zaman