ANKARA- Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin cami ve mescit dışında bir yerin ibadethane sayılamayacağını, cemevinin de ibadethane olmadığını savunan kararına tek itiraz eski üyeden geldi. 1928’de çıkan Tekke ve Zaviyeler ile ilgili kanuna dayanılarak verilen bu karara, dairenin dört üyesinin aksine Ali Orhan, itirazın yersiz olduğunu belirterek ret oyu verdi. 

Yargıtay’ın cemevlerine vize vermeyen kararının tartışmaları sürüyor. Kararın Cumhuriyet’in ilk yıllarında çıkan tekke ve zaviyelerin kapatılması ile Anayasa’nın laiklik hükümlerine dayanılarak verilmesi şaşkınlık yaratmıştı. Nitekim 2010’daki referandumda yargının ‘Cumhuriyetin temel ilkeleri”ni katı biçimde yorumlayarak kararlarını verdiğine dair eleştiriler yoğun olarak yapılmıştı. Referandum sonrası yargıdaki kurumların yapısı da büyük oranda değişti. Ne var ki, cemevi ile ilgili kararda itiraz bu değişim sonrası gelen hukukçulardan değil, eskiden kalma hukukçudan geldi. 
Heyete başkanlık eden Türkan Erturan ile Ali Orhan, son anayasa değişikliğinde önce Yargıtay’da görev yapan eski üyelerden. Heyetteki diğer isimler Veli Değirmenci, Yusuf Memiş ve Mustafa Yılmazel ise anyaasa değişikliği sonrasında Yargıtay’a atanan yeni üyeler arasında yer alıyor. Karara karşı oy kullanan üye Ali Orhan oldu. Orhan tarafından yazılan karşı oy yazısında, yerel mahkemenin “cemevi ibadethanedir” şeklindeki kararını hukuku uygun olduğunu belirterek, “İddia ve savunmaya, duruşma tutanaklarına yansıyan bilgi ve belgelere, toplanıp değerlendirilen delillere ve hüküm yerinde gösterilen gerekçelere göre mahkemece davanın reddine karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığından davacı Cumhuriyet Savcılığının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile hükmün onanması gerektiği görüşünde olduğumdan aksi yöndeki bozma gerekçesine katılmıyorum” denildi. 
 
CHP’den cemevine dava 
Öte yandan kararla ilgili tartışmalar sürerken, Ankara Batıkent’te cemevi kurmak isteyen Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Cevahir Canbolat hakkında CHP’li Belediye’nin suç duyuru üzerine “imar kirliliğine neden olma” suçunda dava açıldığı ortaya çıktı. Yerel seçimlerde CHP’den Belediye Başkanı Seçilen Fethi Yaşar’ın seçim öncesinde alevi vatandaşlardan oy isterken cemevi için arazi sözü verdiği belirtildi. Pir Sultan Abdal Derneği Yenimahalle Şubesi üyeleri fiil bir durum yaratarak belediyeye ait bir arazide cemevi yaptı. Bunun üzerine CHP Yenimahalle Belediye Başkanlığı, Şube Başkanı Cevahir Canpolat hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve Canpolat hakkında imar kirliliğine neden olma suçundan dava açıldı. 
 
Sözünü tutmadı 
Radikal’e konuşan Canpolat, cemevi hakkında belediyece yıkım kararı alındığını belirterek, “Bizim oylarla seçilen bir kişinin sözünü tutmaması nedeniyle fiili durum yarattık. Şu anda cenazelerimizi kaldırıyoruz, ibadetlerimizi burada gerçekleştiriyoruz. CHP’li Başkan seçim öncesinde verdiği sözleri seçim sonrasında unuttu. Yargıtay’ın cemevi kararı ortada dururken, benim yargılandığım davada yargının lehimize karar vereceğine inanmıyorum. Çünkü yargı artık çok taraflı” diye konuştu.