CHP, merakla beklenen bedelli askerlik teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu ve kamuoyuna açıkladı. 1 Ocak 1983’ten önce doğanlar için öngörülen düzenleme ile yıllık geliri 12 bin TL’den az olanlar veya hiç geliri olmayanlara herhangi bir bedel ödemeden 21 gün askerlik yapma şansı tanınıyor. Geliri 12 bin-25 bin arasında olanlardan 7 bin 500, 25 binden çok olanlardan da 15 bin TL bedel alınacak.

28 yaş ve gelir durumu
Teklife göre; bedelli askerlik uygulamasından 1 Ocak 1983 tarihinden önce doğanlar yani 28 yaş ve üzerindekiler yararlanabilecek. Yıllık gelirlerinin toplamı; 12 bin liradan az olanlar veya hiç geliri olmayanlar herhangi bir bedel ödemeden; 12 bin ila 25 bin lira arasında olanlar bin 500 lira; 25 bin liradan fazla olanlar ise 15 bin lira ödemeleri halinde 21 gün olan temel askerlik eğitimlerini yapmaları şartıyla askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacaklar.

Bu ücretler, askerlik hizmetinden itibaren eşit taksitler halinde de ödenebilecek. Bu halde ödenecek tutara TÜFE farkı eklenecek. Bedelin 2 yıla kadar taksitlendirilmesi için ise yetki bakanlar kurulunda olacak.

BEDELLİ ASKERLİK KANUN TEKLİFİ METNİ

Siviller karar verecek
Teklifle ilgili açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sözleşmeli er düzenlemesiyle terörle mücadelede yeni safhaya girildiğini kaydederek, “Olumlu baktığımız bu düzenleme ile artık terörle mücadelede daha profesyonel, daha eğitimli, bölgenin şartlarını daha iyi bilen birlikler yer alacak. Böyle bir aşamaya girilmişken Türkiye askerlik süresini kısaltma ile karşı karşıyadır. Genelkurmay Başkanlığı, TSK görüşü şüphesiz önemlidir, ancak konuyu çözecek olan parlamento, sivil iradedir. Sivil irade bu konuyu çözmeye muktedirdir. Yeter ki Meclis’te gurubu bulunan siyasi partiler bu konuya ilgi duysun, destek versin” diye konuştu.

Hamzaçebi, düzenleme için TSK ile temaslarının olup olmadığının sorulması üzerine, bugüne kadar 3 kez düzenleme yapıldığını anımsattı ve Başbakan ile AKP’nin bu konuda beklenti yarattığını belirterek, “Bu, siyasetin karar vereceği bir konudur. Böyle bir düzenleme TSK’nın terörle mücadelesinde hiçbir zafiyete yol açmaz. Bu kararı siviller verecektir, askerler değil” dedi.

Seçim yatırımı değil
Başbakan’a “sözünün gereğini yerine getirmesini bekliyoruz” diye seslenen Hamzaçebi, teklifin ‘seçim yatırımı’ değil, bir ihtiyacın görülmesi olduğunu söyledi. Hamzaçebi, “Her şey seçim yatırımı olarak görülürse, seçime doğru parlamentoda hiçbir düzenlemeyi yapmamak gerekir” diye konuştu.

Sahte beyana ‘tadında’ askerlik
Gelir durumlarında kişinin beyanı esas alınacak. Yapılacak inceleme ve denetimlerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlere zorunlu askerlik hizmeti yasal süresi üzerinden yaptırılacak. Bir başka deyişle Başbakan Erdoğan’ın CHP’nin teklifini eleştirirken kullandığı ‘tadında bir askerlik yaz tatilinde yapılmaz’ sözlerinde tarif ettiği gibi bir askerlik yapacak. Bedelin ödeme usul ve esasları ile beyanlarda istenecek bilgi ve belgeler bakanlar kurulu ile düzenlenecek.

Plana göre, elde edilen gelir özel bir hesapta tutulacak ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrenci yurdu finansmanında kullanılacak.

Hamzaçebi, Kılıçdaroğlu’nun konuyla ilgili şehit aileleri ve gazilerden tepki aldığının belirtilmesi üzerine de “Gazilerimizin ve şehit ailelerinin hassasiyetlerine saygı duyuyoruz. Ancak sözleşmeli er ile terörle mücadele yeni bir yaklaşım söz konusudur” dedi.

‘Bedelli istismar alanı olmasın’
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP’nin bedelli askerlikle ilgili teklifini “Bedelli askerlik bir istismar alanı. Böyle bir konunun istismar alanı olarak kullanılması doğru değil” şeklinde değerlendirdi. Vural TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, MHP olarak rekabet yarışına gitmeye gerek görmediklerini belirtirken bedelli askerlik konusunda beklenti oluşturulduğunu ifade etti. Vural “Biz çözüm konusunda hükümetin iradesini TBMM’ye getirmesinde fayda görüyoruz, hükümet bir çalışması varsa seçimlerden önce Meclis’e getirsin” diye konuştu.

‘İçtüzüğe göre her yeni teklif değerlendirilir’
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Muhammed Habib Mahmut’u kabulünde gazetecilerin, CHP’nin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifi ve bu konuda bakanlık tarafından herhangi bir hazırlık yapılıp yapılmadığına ilişkin sorusu üzerine, “Milli Savunma Bakanlığı’nın neler hazırladığını siz daha önceden biliyorsunuz” dedi. Mevcut kanunun maddelerini defaatle izah ettiğini ifade eden Gönül, “Her yeni teklif Meclis İçtüzüğü’ne göre, elbette değerlendirilecektir” diye konuştu.

Gönül, AKP’nin teklife sıcak mı yoksa soğuk mu olduğunun sorulması üzerine de parti adına konuşmadığını söyledi. Bakan Gönül, kişisel görüşü sorulunca ise tepki göstererek, “Kişisel görüşümü niye açıklayayım ki şimdi? Burada başka bir konu için toplandık. Söyleyeceğimi söyledim” dedi.

Bozdağ: Bedelsiz atıyor
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP’nin teklifine tepki gösterirken “Sayın Kılıçdaroğlu bedelsiz atıyor” dedi. Bozdağ, Meclis’te, CHP’nin bedelli askerlikle ilgili yasa teklifini destekleyip desteklemeyecekleri sorusuna karşılık, “CHP’nin sürekli olarak aldatma yatırım politikalarına devam ettiğini”, teklifin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Bozdağ, “9 senedir parlamentodalar. Bu konuya bu kadar istekliydilerse niye seçime 2 ay kala böyle bir teklifi veriyorlar? Sayın Kılıçdaroğlu, bedelsiz atıyor. Bu, seçime yönelik ve beklentileri istismara dönük bir tekliftir. Bizim gündemimizde böyle bir konu yok” diye konuştu.

SEYFETTİN GÜRSEL: Zengin çocukları bedavaya getirir
28 yaş sınırı, hayata atılarak bir iş tutmuş ama askerliğini yapmamış erkekleri kapsama alıyor. Askerliğin bu kişilerin işlerini bozacağı endişesinden hareket ediliyor. Bu anlayışta ekonomik açıdan bir rasyonalite var.
En büyük sorun kazançların belirlenmesi. Memurlar ve kamu çalışanları için sorun yok. Buna karşılık ücreti düşük bildirilen özel sektör çalışanlarının çoğu bedelsiz yapacak. Aynı şekilde gelirinin büyük bölümünü gizleyen serbest meslek sahipleri, esnaf, küçük işveren de... Dahası işi gezmek tozmak olan zengin çocukları bir kazançları olmadığından işi bedavaya getirecekler. Sistemin adil olmadığı çok açık
“Bu bir defalık olacak” diyorlar. 28 yaş sınırına çok yakın olanlar için büyük haksızlık. Bu da adil değil.
İlerde yine birikim olacak. Yine askerliğini geciktirenler bekleyişe geçecek. Aynı vergi aflarında olduğu gibi. ‘Bir defaya mahsus’ tam bir aldatmaca.
Bu sorunun esas çözümü profesyonel orduya geçmektir. CHP’nin önerisi buram buram seçim kokuyor.





Radikal