Dünyada ilk kez aynı anda çift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır, 25 gün sonra yoğun bakımdan çıktı. Ameliyatın ilk gününde doku uyuşmazlığı sebebiyle Kavdır'a nakledilen bacak geri alınmıştı.
Çarşamba akşamı servise alınan ve tırnaklarının uzadığı görülen Kavdır'ın ilk isteği reçel oldu. Doktorlar, hastanın en az 6 ay sonra kollarını hissedebileceğini söyledi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, Kavdır'ın durumunun gayet iyi olduğunu söyledi.

Dünyada ilk kez aynı anda çift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır, 25 gün sonra yoğun bakımdan çıktı. Ameliyatın ilk gününde doku uyuşmazlığı sebebiyle nakledilen bacağı geri alınan Kavdır, yeni kollarıyla yeni hayatına başladı. Çarşamba akşamı servise alınan ve tırnaklarının uzadığı görülen Kavdır'ın ilk isteği reçel oldu. Doktorlar, Kavdır'ın en erken 6 ay sonra kollarını hissedebileceğini söyledi.

Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüzün nakledildiği Uğur Acar'dan sonra çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'dan da sevindirici haber geldi. Hastanın son durumuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, başarılı operasyondan sonra gelinen noktayı şöyle özetledi: "Ameliyatın ilk gününde hastayı neredeyse kaybetme noktasına geldik. Akciğer, böbrek ve karaciğer fonksiyonları bozuktu. Enfeksiyon ile mücadele ettik. Bu konuda Doç. Dr. Murat Yılmaz, 72 saat hastanın başından ayrılmadı. İlk günler bizim için kâbus gibiydi. Halen diyaliz tedavisi sürüyor. Umarız kısa sürede buna ihtiyaç kalmaz. Şu anda genel durumu gayet iyi." Atilla Kavdır'ın normal gıdalarla beslenmeye başladığını, kendi ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Ramazanoğlu, hastanın ilk isteğinin reçel olduğunu, bunun da yerine getirildiğini söyledi.

Atilla Kavdır'ın büyük bir ameliyat geçirdiğine işaret eden Prof. Ramazanoğlu, yurtdışında bu tür operasyonlarda kaybedilen hastalar olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi: "Kavdır için 200 ünite kan kullandık. Bunun yanı sıra kan elemanları da yoğun şekilde verildi. Başlangıçta çok ciddi kanama problemi vardı. Yoğun bakımdaki tedavilerle Kavdır'ın tüm sorunları büyük ölçüde aşıldı." Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan da Atilla Kavdır'ın daha önce çift kol nakli olan Cihan Topal'ın izlediği süreci takip edeceğini söyledi.

Kavdır'ın 10 ila 30 günlük süreç içerisinde fizik tedaviye başlayacağını belirten Özkan, hastanın 6 aydan sonra kollarını hissetmeye başlayacağını kaydetti. Atilla Kavdır'ın tırnaklarının uzamaya başladığını dile getiren Özlenen Özkan, "15-20 gün sonra kesmeye başlayacağız." dedi. Doç. Dr. Murat Yılmaz ise Atilla Kavdır'ın ameliyattan çıktıktan sonraki sürecinin zor olduğunu söyledi. Dünyada ilk defa yapılan bir ameliyat olduğunu kaydeden Murat Yılmaz, Kavdır'ın ciddi kanamaları yaşadığını söyledi. Kanda pıhtılaşma sorunu yaşandığını ifade eden Yılmaz, "Kan vermekte yetişemiyorduk. Çoklu organ yetersizliği dediğimiz durumları yaşadık. 72 saat ciddi bir mücadele verdik. Sonuçta mutluyuz." dedi.

Anne, dakikalarca ağladı

Çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın annesi Ayşe Kavdır ise oğlunu 26 gün sonra görmenin mutluluğunu yaşadı. Ameliyatın ardından zor günler geçirdiğini anlatan Ayşe Kavdır, "Oğlumu yoğun bakımdan servise alınırken koridorda gördüm. 'Oğlum' diye seslendim. O da bana baktı ve ağladı. Ben de uzun süre oturup ağladım. Oğlumu bu şekilde görünce çok mutlu oldum. Umarım oğlum kısa sürede sağlığına kavuşur." dedi.



ZAMAN