Ordu Valiliğince bir genelge yayınlanarak, 16 yaşın altındaki çocukların fındık işçiliğinde çalıştırılmaması konusunda işveren konumundaki bahçe sahipleri ile vatandaşlar uyarıldı. Vali Vekili Salih Yüce imzasıyla yayınlanan genelgede, 16 yaşından küçük çocukları çalıştıranlara idari para cezası başta olmak üzere, pek çok cezai müeyyide getirildiğini belirtildi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da fındık toplama işinde çalışmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden binlerce işçinin, aileleriyle birlikte Ordu’ya geleceğini hatırlatan Vali Vekili Salih Yüce, yapılan tüm uyarılara rağmen, bazı işçi ailelerinin 16 yaşından küçük çocukları fındık toplama işinde çalıştırdığını belirterek, ”Bu durum, gelişme döneminde olan çocukların kötü koşullara sürüklenmesi gibi istenmeyen bir durum oluşturacağından, ülkemizin dünyadaki itibarını zedeleyebilmekte ve fındığımızın giderek artan Avrupa pazarında boykota uğramasına neden olabilmektedir” dedi.


'“Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin TBMM’de kabulü ile iç hukukumuzun bir parçası haline gelmesi sonucu çocukların ekonomik sömürüye, her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine, sağlığına, zihinsel, ruhsal, ahlaksal gelişmesi için zararlı olacak şekilde çalıştırılmayacağını taahhüt etmiş bulunmaktayız” diyen Vali Vekili Salih Yüce, Anayasanın 50. Maddesinde, “Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar” hükmünün yer aldığına dikkat çekti.


 “170 TL PARA CEZASI VERİLECEK”

16 yaşından küçükleri çalıştıranlara uluslararası sözleşme ve anayasanın getirdiği hükümler doğrultusunda Türk Ceza Kanunu’nun 232. maddesiyle 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının öngörülmesi ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 85. maddesine aykırı olarak ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması durumunda idari para cezası uygulanması hükmü başta olmak üzere pek çok yasa ile cezai müeyyideler getirildiğini vurgulayan Vali Vekili Salih Yüce, 16 yaşından küçük çocukların çalıştırılması eyleminin Ordu’da tespit edilmesi durumunda, çocukları çalıştıran, çalıştırdıkları işçilerin kimliklerini muhtarlıklar aracılığıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, Ziraat Odalarına veya en yakın güvenlik birimlerine bildirmeyen işveren bahçe sahibi çiftçilerle bu çocukların ailelerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince çalıştırıldığı tespit edilen her çocuk için 170 lira idari para cezası uygulanacağının altını çizdi.(Star)