Danıştay’ın 144’üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle TBMM’de düzenlenen kokteylde basın mensuplarının nükleer santrallerle ilgili Danıştay’ın önüne gelecek davalarda nasıl bir karar vereceği ile igili sorusu üzerine Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, "Ne varsa durduruyoruz. Yok, durdurma yok artık. İlerleme var. Ben espri yapıyorum, siz ciddiye alıp yazıyorsunuz. Devletin, milletin lehine ne varsa yapılacak. Bunun lamı cimi yok. Öyle bir şey mi var? Onu durdur, bunu durdur. Durdurduk ne oldu?" diye açıklama yaptı. 


GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLADI

Açıklamanın ardından Danıştaş Başkanı Hüseyin Karakullukçu hakkında bugün suç duyurusunda bulunan Konya Barosu’na kayıtlı avukat Ahmet Gürol Şağban, hukuk devletinde, demokratik çağdaş bir ülkede, Yüksek Yargı Organı’nın başındaki bir kişinin bu şekilde bir açıklama yapmasının doğru olmadığını kaydetti. Açıklamayla yargı erkinin, yürütme erkine teslim edileceğinin ifade edildiğini belirten Şağban, şunları söyledi:

"Danıştay’ın başında olan sayın Hüseyin Karakullukçu bu açıklaması ile İhsas-ı Rey’de (Bir yargıcın bakmakla yükümlü olduğu ve sürmekte olan bir dava ile ilgili görüşünü beyan etmesi) bulunmuş, yargı erkini yürütme erkine teslim edeceğini açıkça ifade etmiştir. Böyle bir açıklamayı kabul etmiyoruz ve bunun suç teşkil ettiğini düşünerek Danıştay Başkanlığı’na, Danıştay Kanunu’nun 76’ıncı maddesi gereği görevi kötüye kullanma, yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs ve yargı organını alenin aşağılama suçlarından dolayı suç duyurusunda bulundum." 

BU GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNU TEŞKİL EDER

Yapılan açıklamanın görevi kötüye kullanma suçunu teşkil edeceğini öne süren Şağban, ”Danıştay Başkanı, ’Ne varsa durduruyoruz. Yok, durdurma yok artık.’ diyerek görevinin gereklerine tamamen aykırı bir sözde bulunmuştur. Görevi kötüye kullanma suçuna bakarsak, kamu görevlisinin görevinin gereklerine aykırı haraketler ve eylemler yapmasının suç olduğunu düzenlemiştir. Tarafsızlığını ve bağımsızlığı her zaman, her zeminde koruması gereken Danıştay Başkanı, bu açıklaması ile tarafsızlığını ve bağımsızlığını korumuş mudur?" diye konuştu.

Suç duyurusu hakkındaki dilekçesini Konya Bölge İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay Başkanlığı’na gönderilmek üzere verdiğini kaydeden Şağban, "Başkanlar Kurulu, bu soruşturmanın devam edip etmemesine ve son soruşturma yapılıp karar verilip verilmeyeceğine karar verecek. Bu süreç içerisinde talebimizin aksine bir karar çıkarsa bu hususu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götürmeye kararlıyım" diye konuştu.