Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, AKP’nin Anayasa paketine sürpriz biçimde son dakika da eklediği geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik teklifini değerlendirdi ve “Öncelikle, Anayasa ile o dönemde bağışlanan darbecilere yönelik yeniden yargı yolunun açılması hukuken pek mümkün görülmüyor. Bu madde tamamen CHP’yi kandırmak için konulmuş bir maddedir” dedi.

Özden, Anayasa değişikliği paketine eklenen ve 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargılanmasına olanak sağlayan değişikliği ANKA’ya değerlendirdi. Özden, aradan 30 yıl geçtiğini ve bu değişiklikle bir yere varılamayacağını ifade ederek, “Öncelikle, o dönemdeki idamlar Meclis’ten geçtiği için bu kararları verenlere bu madde ile bir şey yapılamaz. Bunu belirtmek lazım. Bu değişiklikle, doğrudan doğruya 12 Eylül yöneticilerinin çıkardığı kanunlar hedefleniyor. İhtilalin ardından yapılan ilk seçimlere kadar ki dönemi kapsar bu madde. Yani, 12 Eylül 1980 ile 06 Kasım 1983 arasındaki dönemde Milli Güvenlik Konseyi’nin üyelerinin yargılanması isteniyor” dedi.

-CHP’YE OLTA-

Anayasa paketine eklenen geçici 15. maddenin, CHP’yi “kandırmak” için konulduğunu da savunan Özden, şöyle konuştu:
“Önce Anayasa ile o dönemde bağışlananlara yeniden yargı yolu açılması hukuken bence pek mümkün görülmüyor. Ceza Kanunu'ndaki zaman aşımları geçmişse ne yapacaklar. Bu madde tamamen CHP’yi kandırmak için konulmuş bir madde. Baykal söylüyordu. Bu onlara bir olta. Şunu da belirteyim, biz Anayasa Mahkemesi olarak da bunun kaldırılmasını zamanında istemiştik.”
Özden, değişikliğin onaylanması durumunda ise “Öncelikle, darbecilere ilişkin suç duyuruları yapılacak. Ardından, savcılar da bu ihbarları dikkate alarak iddianame hazırlayacaklar. Söz konusu kişiler sürece göre Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılanacaklar. Orada öncelikle dönemin askerlerinin görevlerini kötüye kullanıp kullanmadıkları incelenecek” şeklinde konuştu.(ANKA)


  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.