Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" ve "İnternet Andıcı" belgelerinin, Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi'nde hazırlandığı iddiası üzerine bu dairedeki bilgisayarlara ait hard diskleri Genelkurmay Başkanlığı'ndan istemişti. Çok sayıda "gizli" ibareli bilgi, belge ve andıç belgesinin içerdiği hard diskleri incelemek üzere hâkim Hüsnü Çalmuk görevlendirilmişti.

3 MİLYON BELGE İNCELEMEDE

İncelemesini sürdüren Çalmuk, 600 bini şifreli 3 milyon belge çıktığı belirtilen har disklerle ilgili 37 sayfalık bir "ön inceleme raporu" hazırlayıp 12 Aralık 2012 tarihinde mahkemeye sunmuş, bu rapor bir gün sonra Silivri'de olaylı geçen duruşmada dava dosyasına eklenmişti. Ekleriyle birlikte 212 sayfa tutan ön inceleme raporun da çok sayıda belge yer alıyor. Belgelerden bir kısmının, davada ortaya atılan bazı iddiaları doğruladığı öne sürülüyor.

REJİME YÖNELİK ENDİŞE İDDİASI

Bu bilgi notunun Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilen elektronik mektuplar hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlandığı belirtilerek, Mart 2008'e ait bazı e-postalardan örneklere yer veriliyor. Belgede şu ifadeler kullanılıyor: "Yapılan incelemede genel olarak vatandaşlar; a) Siyasi iktidarın faaliyetlerine dikkat çekerek, rejime yönelik endişelerini dile getirmektedirler b) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harekete geçme zamanının geldiğini ifade etmektedirler. c) Fethullah Gülen cemaatinin giderek artan çalışmalarından rahatsız olduklarını belirtmektedirler."

Siviller askerden hareket istiyor

Belgede siviller tarafından Genelkurmay'a gönderilen e-postalarla ilgili değerlendirmelere yer verildi. Albay Şükrü Kartal ile 2. Bilgi Destek Şube Müdürü Albay Fuat Selvi tarafından dönemin Bilgi Destek Daire Başkanı Tümgeneral İhsan Balabanlı'ya 'bilgi notu' olarak sunulan belgedeki tespitler dikkat çekti.

Darbe raporu internette

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu raporu TBMM İnternet sitesinde konuldu. 1404 sayfalık rapora muhalefet partileri CHP ve MHP'nin şerhleri de eklenerek sayfa sayısı 1449'a ulaştı. Raporun ekleri ise gelen belgelerin taranarak sanal ortama hazırlanması aşaması tamamlanmasından sonra yayınlanacak. Raporda kaynakça, belgeler ve dinlenilen isimlere de tek tek yer veriliyor.