Hukukçular yargılama yerinin sivil mahkeme olduğu konusunda hemfikir. Zira 'darbeye teşebbüs ve terör örgütü kurmak ve yönetmek' Genelkurmay başkanının görevleri arasında bulunmuyor. İşte hukukçuların görüşleri:
 
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya: 12 Eylül referandumuyla Anayasa'da yapılan değişiklikte asker kişilerin işlediği suçların kapsamı gereği nerede yargılanacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. Bir Genelkurmay başkanının görevleri arasında darbe yapmak veya terör örgütü kurmak gibi eylemler yer almıyor. Bu gibi nedenlerle işlendiği iddia edilen suçun niteliği gereği, yargılama özel yetkili mahkemelerde yapılır. Yasalarımızda kim ne suçu işlemişse yargılanacağı yer açık bir şekilde belirtilmiştir. Aksi düşüncesindeki tartışmaları yersiz buluyorum.
 
Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay: İlker Başbuğ'a isnat edilen suçlama görev ile ilgili bir suçlama değildir. Anayasa'nın 145. maddesine göre, devletin güvenliğine, anayasal düzeni değiştirmeye, hükümeti devirmeye yönelik her türlü suçlama adliye mahkemelerinde görüleceğine dair hüküm var. Bunları soruşturmakla görevli mahkemelerin de adliye mahkemeleri olduğu açık.
 
Doç. Dr. Caner Yenidünya: İlker Başbuğ'un tutuklanması ve yargılanacağı mahkeme üzerinden yürütülen tartışmaları anlamsız buluyorum. Burada nihai kararı yargı makamları verecektir. Dolayısıyla şu anda yargılamayı yapan mahkemeye ve hâkimlere saygı duyulmalıdır. Çünkü mahkeme mevcut delilleri incelediğinde yargılama ile ilgili kendisinin görevli olup olmadığı noktasında bir karar verecektir. Bu karar yargısal denetime de tabidir. Başbuğ'u özel yetkili mahkemelerde veya Yüce Divan'da yargılayacak olan hâkimler, bu ülkenin hakimleridir, bu nedenle herkes yargılama sürecine saygı göstermelidir. Anlamsız teorik görüşler çerçevesinde yargı makamları dışında yürütülen bu tartışmalar, sürece zarar vermekten öteye gitmemektedir.
 
Gaziantep Müdafaa Demokrasi ve Hukuk Derneği Başkanı Yaşar Semiz: İlker Başbuğ'un yargılama süreci ile ilgili olarak ortaya atılan iddiaların hiçbir yasal dayanağı yok. Anayasa'nın 145'inci maddesinde açık bir düzenleme var. 'Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar, her halde adliye mahkemelerinde görülür' deniliyor. Başbuğ'un tutuklandığı dosyaya baktığımızda, atfedilen suçun terör örgütü kurmak ve yönetmek olduğunu görüyoruz. Yani atfedilen suç, bir görev suçu değil.
 
Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan: Darbe yapmak, planlamak, hükümeti yıkmaya çalışmak gibi suçlamalar, hiç kimsenin görevi ile ilgili değildir. Bu nedenle görevi alanına giren bir suç olduğu kanaatinde değilim.
 
Yargı Sivas Barosu Başkanı Sinan Ata: Bir kişinin hangi mahkeme tarafından yargılanacağını tespit etmek için suçlamalara bakmak lazım. Bu nedenle Başbuğ'un görevi irtica ile mücadele ya da hükümeti yıkmak mı? Olmadığına göre davaya sivil mahkemelerce devam edilmesi gerekir. Yargılanacağı yer sivil mahkeme olmalıdır. MUSTAFA GÜRLEK, İLKAY GÖÇMEN, EŞREF AKGÜN, ENSAR TUNA ALATÜRK, İSMAİL YILDIZ İSTANBUL, GAZİANTEP, MALATYA, BURSA, SİVAS