Tatille birlikte yollarda artan araç yoğunluğu ölümlü kazalarda da artışa yol açtı. Ortaya çıkan rakamlar ise ürkütücü boyutlara ulaştı. Dün Ağrı, Kırıkkale ve Düzce başta olmak üzere farklı illerde meydana gelen kazalarda 28 kişi öldü, 74 kişi yaralandı. En fazla can kaybı Ağrı'da yaşandı. İstanbul'dan yola çıkan ve inşaat işçilerini Doğubayazıt'a götüren minibüsün lastiği patlayınca karşı şeritteki kamyonetle çarpıştı. Minibüste bulunan 13 kişi öldü. Kırıkkale'de de mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetti. Düzce'de ise sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu 50 metre yükseklikten dereye yuvarlanan araçtaki 3 kişi öldü. Uzmanlar kazalara aşırı hız, hatalı sollama ve yorgunluğun sebep olduğunu söylüyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, 'sıcaklar arttı, kazalar arttı' algısına karşı çıkıyor: "Sürücüler kurallara uymuyor. Araçlarının bakımını yaptırmıyor."

Havaların ısınmasıyla birlikte artan trafik kazalarına karşı alınan tüm önlemlere rağmen kazalar dur durak bilmiyor. Yurtta meydana gelen trafik kazalarında 28 kişi öldü, 74 kişi yaralandı. Dün sabah saatlerinde İstanbul'dan yola çıkan ve Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin Suluçam beldesi Tutak köyüne dönen inşaat işçilerini taşıyan minibüs, arka sağ lastiğinin patlaması sonucu karşı şeritten gelen kamyonetle çarpıştı. Kazada 13 kişi öldü, 12 kişi de yaralandı. Görgü tanıklarından İlhan Tam, "Erzurum'a doğru gidiyorduk. Bu sırada karşı yönden gelen bir araç takla atarak içinde bulunduğumuz kamyonete çarptı. Kendime geldiğimde çevremde yere saçılmış cesetleri gördüm. Yardım etmek istedim. Ancak yaralı olduğum için kimseye yardım edemedim." diye konuştu. Başka bir görgü tanığı Ali Yılmaz ise minibüsün karşı şeride geçip takla atmasıyla birlikte içindeki yolcuların çevreye saçıldığını dile getirerek, "Olay sonrasındaki çığlık ve inlemeler hâlâ kulağımda." dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLER EVLERİNE DÖNÜYORDU

Kırıkkale'de mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi. Ankara'dan Kırşehir'in Kaman ilçesine çalışmaya giden mevsimlik işçileri taşıyan Cuma Diler (20) yönetimindeki minibüsün sol lastiği, Karakeçili-Bala karayolunun Sülübük mevkiinde patladı. Kontrolden çıkan minibüs hızla devrildi. Kazada Mehmet Kılıç (19), eşi Fatma Kılıç (18) ile çocukları 1 yaşındaki Melike ile 3 yaşındaki İbrahim Halil Kılıç, 4 yaşındaki Fatma Nur Kılıç ve aynı yaştaki Musa Diler öldü.

Düzce'nin Yığılca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında aynı aileden 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Yığılca yolunda seyreden Halil Güvercin yönetimindeki otomobil, İğneler köyü mevkiinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu 50 metre yükseklikten dereye yuvarlandı. Kazada sürücü Halil Güvercin ile çocukları Tayfun (17) ve Şule Güvercin (13) olay yerinde hayatını kaybederken, ağır yaralanan Çiğdem ve Oğuz Güvercin olay yeri yakınındaki vatandaşlar tarafından araçtan çıkarıldı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin yaptığı ilk müdahalenin ardından Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne kaldırılırken, dereye yuvarlanan araç, kepçe yardımıyla sudan çıkarıldı.

Son günlerde trafik kazalarının arttığını belirten Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, kamuoyundaki 'sıcaklar arttı, kazalar arttı' yönündeki algıya da katılmadığını söyledi. Sürücülerin kurallar uymalarının yanı sıra araçlarının bakımlarını da yaptırmaları gerektiğine işaret eden Güner, "Kabak lastikle yola çıkarsan, cep telefonuyla konuşursan sadece sıcaklarda değil soğuk havalarda da kaza yaparsın. Sıcakların az da olsa kazaya etkisi olabilir; ama bu öncelikli değil. Tespitlerimize göre kazaların öncelikli sebebi sırasıyla; hız, yakın takip, hatalı sollama ve yorgunluktur. Sıcak havayı yorgunluk maddesiyle birlikte değerlendirebiliriz." dedi.

Ramazan'da sürücüler üç misli dikkat etmeli

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte özellikle uzun yola çıkacak sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, "Sürücülerimiz normalde dikkat ediyorsa, Ramazan ayında 3 misli özen göstermeli. Özellikle toplu taşıma araç sürücüleri oruç tutmanın da etkisiyle uzun süre aç kalıyor." dedi. Ölü sayısının fazla olduğu kazalardaki artışı da değerlendiren Dernek Başkanı Güner, özellikle minibüs, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında fazla yolcu taşınmaması gerektiğini söyledi. Güner, sürücülerin emniyet kemeri bağlama konusunda halen yeterli bilince sahip olmadığının altını çizdi.


FATİH KARAKILIÇ, AHMET BEDİR, MUSTAFA SÖNMEZ, KEMAL BAŞOL, BURSA, AĞRI, KIRIKKALE CİHAN