Almanya’da ‘’Yüzyılın soygunu’’ denilerek ceza verilen Deniz Feneri davasının Türkiye ayağında, ‘’Davanın düşürülerek sanıkların cezadan kurtulabilecekleri’’ iddia edildi.


Gazeteport'un haberine göre; Eski Cumhuriyet Savcısı ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, “Savcılar değişince suç da değişti. Sanıklar hakkında hizmet nedeniyle güveni suistimal suçundan ceza isteniyor. Korkarım ki duruşma aşamasında bu iş hizmet nedeniyle suistimalden çıkacak, basit nitelikli emniyeti suiistimale dönüşecek. Bu da şikayete bağlı bir suçtur, şikayet yokluğundan dolayı dava düşebilir” dedi.

''ALLAH NAZARDAN SAKLASIN''

İstanbul eski Vali yardımcısı ve CHP İstanbul milletvekili Celal Dinçer de, ‘’Allah nazardan saklasın, Deniz Feneri sanıklarının hepsi masummuş. Görevden alınan savcılar bu masum insanlara iftira atmış. Yeni savcılar, tüm sanıkları aklamaya çalışıyor. Çantasından yumurta çıkan öğrenciyi örgüt üyesi yap, haklarında 20 yıl hapis isteyen cesur yürek savcılarımız, bu davada örgütlü suça rastlayamadılar’’ dedi.

Deniz Feneri davasında sanıklar için, TCK’nın 207/1-2, 204/2-3, 211 ve 155/2. maddelerinden ceza isteniyor. “Özel belgede sahtecilik” suçunu düzenleyen 207’inci madde, belgeyi düzenleyen ve bilerek kullanan kişi için 1-3 yıl hapsi öngörüyor. 204. madde, resmi belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenleyen kamu görevlisine 3-8 yıl hapis verileceğini düzenliyor. Bu madde, sadece kamu görevlileri için uygulanabiliyor.

İddianamede, bu iki suçu işlediği iddia edilen sanıkların, 211. madde uyarınca, cezalarının yarı oranında indirilmesi de talep ediliyor. Bu madde, bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını ispat etmek amacıyla belgede sahtecilik yapan kişiye verilecek cezanın yarı oranında indirilmesini düzenliyor. Özel belgede sahtecilik ve resmi belgede sahtecilik suçlarından, sanıklar üst sınırdan ceza alsa bile cezaları yarı yarıya düşecek. 155/2. madde ise “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanan” kişiye 1-7 yıl arasında hapis cezasını öngörüyor.