(ANKA) - Yokuş, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması adı verilen ve 300 kalemden oluşan af kapsamına borcunu ödemek için malını mülkünü satanların, kredi alıp bankalara borçlananların, gerekirse evinde onuruyla yavan ekmek yiyip sorumlu vatandaş olarak yaşayanların hükümet tarafından mutlaka bir ödül alması gerektiğini ifade ederek, "Hiçbir şey yapılmıyorsa, onları sorumlu davrandıkları için kutladıklarını, daha çok sevdiklerini söylemelidirler" dedi.

-UZMANLARDA TAŞRA VE MERKEZ AYRIMI YAPILIYOR-

Kamudaki uzman ihtiyacı sorununa dikkat çeken Yokuş, "Ancak, uzman ihtiyacını gidermek için kariyer uzmanları da dahil olmak üzere tüm uzmanların sözleşmeli statüde çalıştırılmasını öngören tasarı maddesi kabul edilemez. Tasarı ile kurumların sadece merkez teşkilatlarında görev yapan Uzmanların özlük hakları iyileştirilirken; kariyer uzmanlığında aranan şartların tamamını taşıyan, yapılan aynı türden sınavlarda yarışarak başarı gösteren ve vatandaşa bire bir hizmet veren taşra teşkilatlarındaki uzmanlar göz ardı edilmektedir" dedi. Yokuş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tasarı bu haliyle de bahse konu uzmanların; kariyer uzmanlığını elinden alarak haklarını gasp etmekte, ayrımcılığa tabi tutarak, eşitler arasında eşitsizlik yaratmaktadır. Görünen o dur ki; kamuda bundan böyle alt düzeyde esnek ve güvencesiz sözleşmeli statüde çalışanlar, üst düzeyde kamu dışından transfer edilen, özel sektör "ceo'ları istihdam edilecektir."

-MEMURLARIN UYGULANMASINI BEKLEDİĞİ 50 KONU VAR-

Torba yasa tasarısının içine, 2002 yılından bugüne kadar yapılan toplu görüşmelerde mutabakata varılan ve uygulanması beklenen 50'den fazla konu varken yalnızca 12 tanesinin "657 sayılı Kanunun özünü ve temel mantığını değiştiren' bu tasarıya dahil edilmiş olmasının bile yapılan çalışmanın mantığını ortaya koymaya yetmekte olduğunu savunan Yokuş, "Bu tasarıda memurlara bir lütuf gibi sunulan bazı haklar Toplu Görüşme masasında sendikaların mücadelesi sonucu kazanılmıştır. Daha önce yetkililer tarafından kabul edilen ve uygulanacağına dair söz verilen onlarca madde neden bu tasarıda yer almamıştır? Yoksa bu maddeler de tuzaklarla dolu başka torba kanunların içine mi yerleştirilecektir? Doğrusu merak etmekteyiz. Hükümet her konuda olduğu gibi kamu çalışanlarıyla ilgili yaptığı düzenlemelerde de ikiyüzlü davranışını sürdürmektedir. Toplu görüşmede mutabakata vardığımız konuların yanına, karşı çıktığımız birçok hususta yasa tasarılarının içine yerleştirilerek memurlar ve kamuoyu aldatılmakta ve hak kaybına uğratılmaktadır. Bu torba yasa tasarısında da bu açıkça görülmektedir" dedi.