Bakan Ergin, Malatya'da yayın yapan televizyonların ortak canlı yayınında, Hrant Dink cinayeti davası ile ilgili soru üzerine, bu konuda son sözü Yargıtay'ın ilgili dairesinin söyleyeceğini ifade etti. Temyiz talepleri dosyaya gireceğini ve dosyanın komple ek delilleri ile beraber Yargıtay'a gideceğini anlatan Ergin, bu konuda yorumların Yargıtay'ın incelemesinden ve kararından sonra yapılması gerektiğini dile getirdi.

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Bakan Ergin, bu konuda toplumda büyük bir beklenti oluştuğunu anımsattı. "Bu millete söz verdik" diyen Bakan, "Mutlaka bu beklentiyi karşılamamız ve bu anayasayı bu topluma armağan etmemiz lazım. AK Parti grubu bu konuda bütün şartları zorluyor." dedi.

Genel af ile ilgili değerlendirmede de bulunan Bakan Ergin, siyasi suçlar için dahi şu aşamada hiçbir şekilde bir affın söz konusu olmadığını vurguladı. Ergin, şöyle devam etti: "Cin şişeden çıktıktan sonra tekrar şişeye girmiyor. Onun için ülkede en çok yıprattığımız kavramlardan bir tanesidir af. Affın farklı boyutları var. Devlet kendisine karşı işlenmiş fiilleri affetme yetkisine sahip olabilir. Ama bir başkasına yapılmış bir haksızlığı, yanlışı affetme yetkisi bende değil ki. Bu açıdan baktığımızda problemli bir alandır. Bu aflar çok fayda getiren uygulamalar değil. Siyasal suçlar için dahi şu aşamada hiçbir şekilde bir af düşüncesi, tartışması söz konusu değil."

ÇOCUK MAHKUMLAR İÇİN APART CEZAEVLERİ

Adalet Bakanı Ergin, Malatya, Diyarbakır ve Elazığ bandında bir bölgede olmak üzere 18 yaşın altındaki hükümlü ve tutuklular için zaman zaman aileleri ile birlikte kalabilecekleri apart şeklinde özel mekanlar düşündüklerini açıkladı. Çocuk hükümlü ya da tutukluların rehabilite edilmesi amacıyla, belli periyotlarla aileleri ile aynı mekanda kalmasına olanak sağlayacak çalışma içinde olduklarını belirten Ergin, pozitif bir tamir süreci olacağı düşüncesi ile böyle bir proje düşündüklerine dikkat çekti. Proje ile ilgili dünyadan iyi uygulama örneklerini tespit ettiklerini aktaran Bakan, "Yakın bir gelecekte inşallah Türkiye'de çok önemli reaksiyon oluşturacak pozitif anlamda birtakım çalışmalarımız var. Şimdi açıklamayacağım. Ama ceza evlerinde, infaz rejimini, infaz hukukunu yenilemek ve modern, çağdaş dünya ile aynı noktaya getirme noktasında çalışmalarımız var." şeklinde konuştu.

Tutuklu ve hükümlülerin birinci derece yakınları ölümcül bir hastalık geçirirse bu kişilerin yakınlarıyla "helalleşme" imkanı olsun diye çalışmalar yaptıklarına da değinen Bakan Ergin, "Şu anda kanun teklifi parlamentoda Adalet Komisyonu'ndan geçti. Önümüzdeki hafta inşallah meclis genel kurulunda görüşülüp kabul edilecek. Bu ceza evlerindeki 130 bin kişinin istifade edeceği bir düzenleme." ifadelerini kullandı.


CİHAN