Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kıta Sahanlığı Sınırlama Anlaşması, Rum tarafından sondaj faaliyetlerine başlandığının açıklanması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında bugün New York'ta imzalandı. Söz konusu anlaşmanın Türkiye ile KKTC'nin Akdeniz'deki kıta sahanlıklarının bir bölümünü, uluslararası hukuka uygun olarak ve hakça ilkeler dikkate alınarak belirlenen 27 coğrafi koordinatın birleştirilmesiyle elde edilen bir çizgi ile sınırlandırdığının ifade edildiği açıklamada, anlaşmanın Kıbrıs Türklerin, aynen Kıbrıslı Rumlar gibi Ada'da kıta sahanlığının tümü üzerindeki meşru, eşit ve ayrılmaz haklarını dikkate aldığı vurgulandı.
Anlaşmada ayrıca, Türkiye'nin ve KKTC'nin Kıbrıs meselesine kapsamlı çözüm bulunması çabalarını sürdüreceği de açık şekilde ifade edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Daha önce kamuoyuyla çeşitli vesilelerle paylaşıldığı üzere, müteakip adım, KKTC tarafından Adanın çevresindeki deniz alanlarında TPAO'ya petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma ruhsatları verilmesi olacaktır. Esasen bu konuda iki ülkenin ilgili kurumları arasında gerekli danışma ve eşgüdümde bulunulmaktadır. Türkiye BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'ta yıl sonuna kadar bir kapsamlı çözüm anlaşmasına varılması beklentisi doğrultusunda, Kıbrıs Türk tarafının kararlılıkla sürdürdüğü yoğun ve samimi çabalarına tam destek vermeye devam edecektir."

-RUM TARAFINA SONDAJ FAALİYETLERİNİ DURDURMA ÇAĞRISI-

Açıklamada Rum tarafına sondaj faaliyetlerini durdurması çağrısında bulunularak, "Rum tarafından enerjisini çözüm sürecine zarar verecek şekilde gerginlik yaratmak yönünde sarfetmektense, barış ve uzlaşma yönünde benzer bir irade ortaya koyarak sondaj faaliyetlerini durdurması beklenmektedir. Doğu Akdeniz'in barış, istikrar ve işbirliği sahasına dönüşmesini de sağlayacak kalıcı bir uzlaşıya varılması ve Kıbrıs'ın doğal zenginliklerinin Ada'nın ortak sahibi olan iki halk tarafından hakça paylaşılması böylece mümkün olabilecektir" denildi.

(ANKA)