Doğalgazdaki indirim isteği karşılanmayan Türkiye’nin çektiği tahkim resti, Tahran’ı etkilemedi.

İran Petrol Bakanı, Türkiye’ye yapılan doğalgaz ihracında fiyat indirimine gidilmeyeceğini açıkladı.

Türkiye, İran'dan alınan doğalgazın uluslararası fiyatların üzerinde olduğunu belirterek tahran yönetiminden indirim istemişti. İran bu teklife yanaşmayınca tahkime başvuru kararı alınmıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uluslararası hakem heyetinin vereceği karara saygılı olacaklarını söyledi.

Bakan Yıldız şöyle konuştu: "Öncelikle bu görüşe saygımız var. Ama İran’la komşu ve son derece ilişkileri sıcak, samimi ve ticarete dayalı ilişkilerimiz var. İran’la, Türkiye’nin ilişkileri tahkimle sınırlandırılabilecek değildir. Doğalgaz fiyatları uluslararası arenada yer alan ve geçerli olan bu piyasaca oluşturulan fiyatlardır. Ülkemin ve vatandaşlarımın hakkını ulusal arenada ve uluslararası arenada korumak durumundayım. Enerji ile alakalı, ithal enerjiyle ilgili girdilerin ham petrol ve doğalgazın daha uygun fiyatlarla girmesini sağlamak benim sorumluluğum. Bu yüzden de süreci iki ülke olarak izleyeceğiz. İnanıyoruz ki, şu anda ülkemize bütün diğer ülkelerden daha yüksük fiyatla giren doğalgazın uygun ve makul bir şekilde girmesi gerektiğine inanıyoruz." 

RUSYA GAZI AZALDI 

Bulgaristan'ın doğalgaz şebekesi operatörü Bulgartransgaz, Rusya'nın kendileriyle birlikte komşu ülkeler Yunanistan, Türkiye Ve Makedonya'ya sağladığı gazın yüzde 30'un üzerinde azaldığını duyurdu.

Bulgartransgaz, soğuk hava şartlarından etkilenen Bulgaristan'ın düşüşü telafi etmek için kendi rezervlerini kullandığını belirtti.

ENERJİ BAKANLIĞI: SIKINTI OLMAYACAK
Rus gazındaki azalmaya karşın Enerji Bakanlığının harekete geçtiği öğrenildi.

cnbc-e'ye konuşan bakanlık yetkilisi, doğalgazdan elektrik üreten kamu ve özel sektör santrallerinin talimat üzerine fuel oil'e geçtiğini söyledi.

Yetkili,büyük oranda rahatlama sağlandığını, konut ve sanayide gaz akışında şu an için bir sıkıntı olmadığını kaydetti.

Boru hattının geçtiği ülkelerdeki sorunlar nedeniyle Türkiye'ye Rusya'dan gelen gazda yüzde 30'un üzerinde bir azalma yaşanmıştı.




ntvmsnbc