Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda kademeli fiyat sistemine geçileceğini açıkladı. Daha az kullanan ile daha fazla kullanan arasında bir fiyat çalışması yapıldığını belirten Yıldız, doğalgazı çok kullanan abonelerin daha fazla ödeme yapacağını söyledi.

Uygulamayı meskenler için düşündükleri bilgisini veren Yıldız, bir ay içinde çalışmaların tamamlanacağını ifade etti. "Doğalgaza yapılan en son zamlardan ben de memnun değilim." diyen Bakan Yıldız, ancak bunun hayatın bir gerçeği olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, TEİAŞ Gölbaşı Sosyal Tesisleri Lokali'nde enerjideki son gelişmeleri değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi.

Doğalgaz konusunda kademeli bir fiyatlandırmanın olup olmayacağının sorulması üzerine Bakan Yıldız, fiyat kademelendirme ile ilgili çalışmalarının olduğunu kaydetti.

"Zengin fakir demeyelim ama biz orada daha fazla kullananla daha az kullanan arasında bir kademe çalışması yapacağız." diyen Bakan Yıldız, "Çok kullanan ile az kullanan arasında bir fiyat kademesi oluşturması durumu var. Çok kullananın daha çok ödeyebileceği bir çalışma. Çalışmalar tamamlandıktan sonra açıklanacaktır. 1 ay içinde çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz." dedi. Bakan Yıldız, bu düzenlemenin meskende geçerli olacağını kaydetti.

"Doğalgaza yapılan en son zamlardan ben de memnun değilim." diyen Bakan Yıldız, bunun hayatın bir gerçeği olduğunu söyledi. Yıldız, "Bununla ilgili açıklama yaptığımızda savunma ihtiyacı hissettiğim söylendi. Ben savunma ihtiyacı hissetmiyorum. Olanı şeffaf aktarmaya çalışıyorum. Herhangi bir tüccarın herhangi bir sanayicinin 10 TL'ye mal alıp 8 TL'ye sattığı pek gözlenmez.

Biz aldığımız fiyattan daha aşağı bir fiyatla vatandaşa sunduk. Dikkatten kaçan konu var. 2008'deki krizden sonra fiyatlarda büyük dalgalanmalar oldu. 1 Nisan 2012'den sonraki zamlı fiyatların Aralık 2008'deki doğalgaz fiyatlarından daha düşük olduğunu söyleyebilirim. Şu anki bizim rakamların 17'ler civarından daha düşük olduğunu görüyoruz.

2009 yılının başında Şubat aylarında yapılan yüzde 16 ve yüzde 27'lik indirimin hafızalardan silindiğini görüyorum. Doğalgaza zam yapılmasaydı artan girdi maliyetleri bütçeye yük olacağı için doğalgaz kullanmayanlara da sirayet edecekti. Doğalgazda Avrupa'nın konutta en ucuz ikinci, sanayide ise üçüncü ülkesiyiz. Tamamını ithal ettiğimiz halde bu rakamlara kullanıyoruz." dedi.

Gazprom'un Avrupa'ya uygulayacağı herhangi bir zamdan Türkiye'nin etkilenmeyeceğini belirten Yıldız, "Bizim fiyatlarımızın bir geçerlilik süresi var." diye konuştu. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine, sınıra kuracağı bir santral ile elektrik vereceğini ifade eden Yıldız, "Onlar da bize doğalgaz verecek." dedi.

İran'dan ithal edilen petrolün miktarı azalsa da bu ülkeden petrol ve gaz alımının gelecekte de devam edeceğini açıklayan Enerji Bakanı, Başbakan Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri Çin seyahatinde, nükleer santral konusunun da gündeme geldiğini açıkladı.

Yıldız, "Bu konuda ciddi olduklarını söylediler. Önümüzdeki hafta müsteşar başkanlığında bir heyet Çin'e gidecek, sonuç alınır mı, bu müzakere sürecine bağlı. Sinop'a yapılacak ikinci nükleer santral için tek ülkeyle (Japonya) ile yürüttüğümüz çalışma bundan sonra üç ülkeyle yürütülecek: Japonya, Güney Kore ve Çin. Hangisi menfaatimize uygun olursa ikinci santral onunla olacak." dedi.

'Petrolün kokusu esans gibi'

Enerji muhabirleri de dernekleşme yoluna gitti. Başkanlığını Zaman Gazetesi Enerji Muhabiri İsmail Altunsoy'un yaptığı Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD), kuruluşunu ve faaliyete başlamasını Enerji Bakanı Taner Yıldız ve EPDK Başkanı Hasan Köktaş'ın da katıldığı bir resepsiyonla kutladı.

EGAD kutlama pastası Bakan Yıldız, EPDK Başkanı Köktaş, Dernek Başkanı Altunsoy ve dernek üyelerince kesildi. Pastanın kesilmesinden sonra TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Adıyaman'ın güneyindeki Altıntop sahasında bulunan petrolün numunesini Bakan Yıldız'a gösterdi.

Numuneyi koklayan Yıldız, "Petrol bizim için esans gibi kokuyor. Bu sahada günlük 500 varillik üretim olacak. Bu küçük gibi görünüyor ama bizim için oldukça önemli." dedi.



ZAMAN