Bu anlamda Türkiye de elektronik devlet projesiyle kurum ve bireylerin eğitimden sağlığa, aileden iş hayatına kadar bilgi teknolojilerini kullanan sistemler ile devlete ulaşmasını hedefliyor. Ancak e-devlet projesi birçok nedenden dolayı çok yavaş ilerliyor.

e-devlet projesinde gelinen noktayı değerlendiren e-güven Genel Müdürü Can Orhun, işlemlerin internetten onaylanmasını sağlayan elektronik imzanın (e-imza) yaygınlaşmadığı sürece e-devlet projesinin de gerçekleşmesinin çok zor olacağını ifade etti. Devlet tarafından vatandaşa sunulan hizmetlerin tamamen elektronik ortamda olmasını sağlayan e-devlet projesinde önemli ilerleme sağlansa da, kat edilmesi gereken daha çok yolun olduğu gözüküyor. Bunun en önemli nedenlerinden birinin söz konusu süreçte insanların ve kurumların ıslak imzaya gerek duymadan işlemleri onaylayabilmesi ve kimliklerini belirtebilmesini sağlamaktan geçtiğini savunan Can Orhun, "Kurum ve bireyler netten ve cepten anında imza atamadığı sürece proje hayata geçmiş sayılmaz." dedi. Devletin hâlâ e-imzanın oluşturduğu ekonominin, ortaya koyduğu tasarrufun farkında olmadığını söyleyen Orhun, "e-imza gerçek anlamda hayata geçirilirse milyar dolarlarla tasarruf sağlanabilir. Her şey hazır, bu uygulama hizmeti veren şirketler var. Ama bununla ilgili hâlâ bir algı oluşmuş değil. Algıyı tümüyle değiştirmek lazım. Yoksa Türkiye'nin e-devlet projesine geçmesi uzun yıllar alır." dedi. Türkiye'de tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yeteri kadar teknoloji ve bilgisayarın olduğunu söyleyen Orhun, "Bazı kurumlarda bir personelin önünde 3 bilgisayar var. Yani satınalmada değil uygulamada geri kalıyoruz. Altyapı çok sağlam. Ama o kuruma bir uygulama götürmek çok zor. Elimizdeki değerleri faydaya dönüştürmeyi çok fazla sevmiyoruz." sözlerine yer verdi. e-imzanın yaygınlaşması için teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen e-güven Genel Müdürü, "İsviçre mayıs başında e-imza ile tanıştı ve devlet e-imza için 99 İsviçre Frangı ücret belirlemiş. Ancak bunun 69 frangını devlet karşılıyor. Yıl sonuna kadar 250 bin e-imza satılması bekleniyor. e-imza küçük pazar ama yaptığı tasarruf çok büyük." dedi.

Türkiye'de devletin sektörü ne sübvanse ettiğini ne de doğru dürüst uygulamalar çıktığını vurgulayan Orhun, 5 senedir kendileri için uygulanacak alanlar oluşturmak için çabaladıklarını aktardı. Türkiye'de elektronik imza kullanımı konusunda bilgi veren Orhun, Türkiye pazarında yaklaşık 250 bin civarı elektronik imza kullanıcısı olduğunu, bunun 150 binini kendilerinin verdiğini söyledi.

e-imza nasıl çalışır?

e-imza, okuyucu olarak adlandırılan bir cihaz üzerinde yerleştirilmiş kredi kartı benzeri bir kart olarak şahıslara veriliyor. e-imza, söz konusu kartın içerisinde saklanıyor. Çünkü kart, kopyalanma ve çalınmaya karşı çok güvenli bir ortam sağlıyor. Okuyucu cihaz da USB yoluyla bilgisayara bağlanıyor. Bilgisayar takılan cihaz da şifreli. O şifreyi giren kart sahibi e-imza atabiliyor. Cihaz ve kartın maliyeti 75 lira. Ancak e-imza sertifikası yıllık bazda ücretlendiriliyor. Yıllık da 110 liralık maliyet var.





Zaman