İZMİR - Ege Denizi bir kez daha göçmen dramına sahne oldu. Çatışmaların yaşandığı Ortadoğu'dan kaçarak Avrupa'da yeni bir hayata başlamak isteyen göçmenlerin umut yolculuğu, Ege'nin mavi sularında son buldu.

Sabah saatlerinde Menderes ilçesi Ahmetbeyli Beldesi yakınlarında bazı eşyaların kıyıya vurması ve denizde cesetlerin görülmesi üzerine vatandaşlar yetkililere haber verdi.

Olay yerine giden ekipler, içinde 100'den fazla kaçak göçmenin bulunduğu bir teknenin battığını belirledi.

Arama çalışmalarında Filistin, Suriye ve Irak uyruklu 60 göçmenin cesedine ulaşıldı. Faciaya dönüşen kazada ölen 60 kişiden, 3'ü bebek ile 28'i çocuk ve 18'i de kadınlardan oluştu. Bu kişilerden 15'inin teknenin ambar bölümünde bulunduğu belirtildi.

Kadın ve çocukların teknenin, alt bölümündeki ambara üzerlerinden kilitlendikleri ortaya çıktı.

''Salior'' isimli tekneden 46 kişinin yüzerek kurtulduğu belirlendi. Kazadan kurtulanların teknenin diğer bölümlerinde seyahat edenlerden oluştukları ve çoğunluğunun henüz kıyıdan 100 metre açıkta meydana gelen kazadan yüzerek kurtulduğu belirlendi.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Kazadan sağ kurtulan 46 kişiden 2'sinin, çoğu kez hüsranla sonuçlanan 'umut yolculuğu'nu organize eden M.M ile buna aracılık eden tekne kaptanı B.Y olduğu saptandı.

''İnsan kaçakçılığı'' ve ''ölüme sebebiyet verme'' suçlamasıyla gözaltında tutulan zanlıların, ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.

Bu arada, kaza bölgesinde batık teknenin içerisindeki arama çalışmaları sona erdi, deniz üzeri ve çevre kıyılarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Dünya medyası, Ege'de yaşanan bu faciaya geniş yer verdi.

SÜRAT TEKNESİYLE AVRUPA’YA
Öte yandan, Sahil Güvenlik ekipleri, Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesi Hüseyin Burnu mevkisi açıklarında ''Amber Moon'' isimli sürat botunda arama yaptı.

Aramada yasadışı yollarla Yunan adalarına gitmeye çalıştıkları belirlenen Gürcistan uyruklu 6 kişi ile Türk uyruklu 2 kişi yakalandı. 4 metrelik sürat botuna ise el konuldu.

Turgutreis Sahil Güvenlik Komutanlığı'na getirilen 8 kişiden Türk uyruklu S.B.“ ile T.Y. gözaltına alındı. Gürcistan uyruklu 6 kişinin ise sınır dışı edileceği bildirildi.