Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan El Turco açılımı. "Sadece Türkler değil, bu topraklardan göç eden herkes bizim için diasporadır" diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni, Yahudi, Rum, Latin Amerika'daki El Turco'lar ve Arjantin'deki Araplar dahil Anadolu'dan giden herkesle temasa geçileceğini söyledi.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen "Suriye Halkını Dostları" konferansına giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "El Turco açılımını" kendisine eşlik eden gazetecilere anlattı.

Milliyet gazetesinde Aslı Aydıntaşbaş'ın haberi göre, Dışişleri Bakanlığı'nın yeni politikası Anadolu'nun insanlarıyla nerede olursa olsun temasa geçmek. Dışişleri elçiliklere gönderdiği talimatla, artık "diaspora"yı ulusal günlere davet edecek.

'BEN YAŞANANLARA SOYKIRIM DEMEM...'
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermeni meselesi için de "adil hafıza" kavramını geliştirdi. "Ermenilerin acısını hissetmek, anlattıklarını ağızlarına tıkmamak üzere bir anlayış" diyen Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: " Ermenilerin karşısında "1915'te hiçbir şey olmamıştır" diyen bir Dışişleri Bakanı yok. Ben yaşananlara soykırım demem ama diyenin kendi tercihi."

'TARİHİMİZDE ETNİK KIYIM, GETTO FİKRİ YOK'
Dışişleri Bakanı Davutoğlu Ermeni meselesiyle ilgili şunları da dile getirdi: "Biz Almanlar gibi değiliz. Tarihimizde etnik kıyım, getto fikri yok. Balkanlar’da, Kafkaslar’da Müslümanların, endişeleri, korkuları, kayıpları da var. Beni Anadolu’dan da sürecekler diye bir paranoya ile yaşanmış bazı şeyler oldu. Ama bu bütün bir ırkı tasfiyeye yönelik ideolojik bir refleks değil. Bu psikolojiyi Nazilere benzetir, katil ırk olarak takdim ederseniz olmaz. Tek taraflı bir suç deklarasyonu olmaz.”